Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Dzurinda píše Orbánovi o šialených dňoch

Bývalý slovenský premiér a expredseda SDKÚ sa v otvorenom liste prekvapivo obrátil na svojho dávneho politického spolupútnika v Budapešti. V jeho slovách zaznela ústretovosť aj kritika.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Dzurinda píše Orbánovi o šialených dňoch
Zdroj: archív TASR

Mikuláš Dzurinda už dávno nie je aktívny v slovenskej politike a naplno pracuje na európskom poli vo farbách európskych ľudovcov. Po odchode z domácej politiky sa stal šéfom Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdie, čo je názorový think-tank európskej strany EPP v Bruseli.

Aj preto sa obracia na Viktora Orbána, ktorého strana Fidesz je akýmsi “zlým dieťaťom” európskych ľudovcov a má pozastavené členstvo v EPP.

Spomienky na šialené dni

Bývalý slovenský premiér sa v otvorenom liste obracia na šéfa maďarskej vlády familiárnym spôsobom a spomína na staré časy v deväťdesiatych rokoch, keď boli obaja premiérmi: “Pamätáš sa na tie šialené dni? Na reformy, ktoré sme obaja robili – ty v Maďarsku a ja na Slovensku – s jediným cieľom a to dostať naše krajiny späť do srdca Európy,” cituje z listu Dzurindove slová maďarský portál Remix.

Dodáva, že ako plynul čas, názory oboch lídrov na európsku politiku a stranu EPP sa začali rozchádzať.

“Viktor, viem, že máš obavy z toho, že naša politická rodina – EPP – neprechováva naplno tradičné kresťanské hodnoty. Nezdieľam tento Tvoj názor, avšak prijímam, že to takto cítiš. Aj mňa znepokojuje, že hľadanie spoločných európskych odpovedí na finančné otrasy, na nečakanú migráciu, na terorizmus či klimatické zmeny spôsobujú taký rozkol. Viktor, Ty ale podceňuješ diskusiu, ktorá je v EPP vedená v týchto zásadných otázkach," prináša Remix aj jemnú kritiku z pera Mikuláša Dzurindu na adresu Viktora Orbána.

Podaná ruka

Mikuláš Dzurinda sa tiež pozastavuje nad úzkou spoluprácou Viktora Orbána s euroskeptickým talianskym politikom Matteom Salvinim.

“Pri všetkej úcte k Vám obom, nemyslím si, že dokážete priniesť efektívne riešenia najväčších problémov dnešných dní,” píše slovenský expremiér. Osobitne zdôrazňuje, že nacionalistický konzervativizmus nevyrieši otázky migrácie a klimatickej zmeny.

Remix píše, že Dzurinda sa snaží byť voči Orbánovi ústretový a pozýva ho na aprílovú konferenciu o migrácii v Aténach. Šéf maďarského Fidészu na list zareagoval podobne vľúdnym tónom, hoci mierne skeptickým.

„Rád vidím, že ešte aj dnes sa s oduševnením venuješ myšlienkam, ktoré nás spájali v časoch, keď sme boli kolegovia ako predsedovia vlád. Poznáš nás Maďarov, preto vieš, že hodnoty spomenuté v Tvojom liste – silná Európa, subsidiarita, decentralizácia… a boj proti šíreniu liberálnej ideológie – lahodia našim ušiam,“ uvádza Orbánove slová Remix.

Zároveň pripomína, že Dzurindovo pozvanie do Atén má jeden háčik – Fidész má pre svoju agresívnu antieurópsku kampaň pozastavené členstvo v strane EPP.

“Neviem, či ma za týchto okolností môžeš pozvať do Atén. Ak áno, môžeš sa na mňa spoľahnúť! Vidíme sa pod Akropolou!” Uzatvára Viktor Orbán.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM