Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Francúzi spomínajú na Dubčeka

Myšlienka socializmu s ľudskou tvárou oslavuje päťdesiat rokov a francúzske médiá sa pri tejto príležitosti vracajú k osudu jej autora – slovenského politika Alexandra Dubčeka.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Francúzi spomínajú na Dubčeka
Zdroj: TASR

Úderom Nového roku sme začali spomínať na pohnuté “osmičkové roky,” do ktorých sa koncentruje toľko zásadných historických udalostí v dejinách Čechov a Slovákov. Či už to bol revolučný rok 1848, vznik spoločného štátu v roku 1918, mníchovský diktát v roku 1938, komunistický prevrat v roku 1948 alebo Pražská jar a následná okupácia v roku 1968. Francúzsky portál Courrier International pripomína, že presne 5. januára 1968 sa dostal na čelo Komunistickej strany Československa Alexander Dubček.

Ten úsmev…

Courrier International píše, že Alexander Dubček bol síce verný komunistický aparátčik, ale predsa len iný ako ostatní. “Bol obdarený šarmantným úsmevom, čo ho absolútne odlišovalo od zachmúrených tvárí jeho kolegov – súdruhov. Tento Slovák vo veku 46 rokov nahradil vo vedení KSČ dogmatického Antonína Novotného, ktorý bol veľmi nepopulárny v intelektuálnych pražských kruhoch, ako aj medzi Slovákmi.”

Touto zmenou sa podľa portálu zrodil “sen o socializme s ľudskou tvárou, ktorý bol rovnako krásny ako nereálny” a rýchlo ho nemilosrdne rozdrvili sovietske tanky. Vďaka Dubčekovi a jeho vízii o lepšej krajine sa v Československu spustila vlna nevídaných reforiem, ktorá ho však napokon stiahla ku dnu.

Vypustil džina z fľaše

Francúzsky portál opisuje Dubčeka veľmi ľudsky a bez prikrášľovania. „Bol nepochybne symbolom Pražskej jari, ale jeho historická úloha je viac komplikovaná,“ cituje Courrier International historika Oldřicha Tumu. Ten približuje, že vysoko postavený slovenský politik nikdy nestratil kontakt s bežnými ľuďmi, ktorí ho za to milovali.

“Chodil normálne von, zašiel si na verejné kúpalisko, alebo sa posadil medzi fanúšikov na futbalovom či hokejovom zápase. Ale mal jasnú politickú víziu? Predovšetkým to bol oddaný komunista a na tom nechcel nikdy nič zmeniť,” vysvetľuje Tuma.

Svoj názor pre Courrier International pridáva aj sociologička Jiřina Šiklová: “Vždy som ho vnímala ako čestného a charakterného muža. Ale zároveň bol nerozhodný a bol skôr symbolom ako protagonistom udalostí.” Vďaka Dubčekovým reformám získala krajina na pár mesiacov slobodu slova a noviny začali otvárať dovtedy nemysliteľné témy.

To vyvolalo množstvo veľkých nádejí v celej spoločnosti, ale boli to nádeje, ktoré prekračovali pôvodné Dubčekove predstavy. Veľký komunistický reformátor vlastne vypustil džina z fľaše a postupne sa dostal do vleku udalostí, ktoré už nedokázal kontrolovať.

Portál pripomína smutné slová, ktoré zlomený Dubček vyslovil po tom, ako československé hranice prekročili cudzie vojská s deklarovanou bratskou pomocou: “Toto mi urobili, mne, ktorý som zasvätil celý život spolupráci so Sovietskym zväzom. Je to najväčšia tragédia môjho života.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM