MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hajlujúca policajtka z kauzy Chovanec prehovorila!

Prípad smrti slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku stále nie je uzavretý. Video s brutálnym policajným zásahom z jeho cely šokovalo celú krajinu. Jedna z policajtiek teraz prehovorila.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hajlujúca policajtka z kauzy Chovanec prehovorila!
Zdroj: Facebook.com/Resistance Media 1984

Na videu z letiskovej cely je vidieť, ako si Jozef Chovanec najprv udiera hlavu o stenu, krváca a následne sa ho belgickí policajti snažia spacifikovať. Robia to však veľmi násilne, jeden mu kľačí na hrudi dlhé minúty, všetci sa smejú a mladá žena v uniforme hajluje. Čo to malo znamenať?

Nie je to tak, ako to vyzerá

Belgický portál sudinfo.be informuje, že mladá belgická policajtka sa pre belgické médiá prvýkrát vyjadrila k svojmu nacistickému pozdravu, ktorý predviedla v Chovancovej cele.

„Vysvetľovala, prečo to urobila, a že to v skutočnosti nebolo nacistické hajlovanie,“ píše sudinfo.be.

Čo to teda malo byť? Na zázname je vidieť jednoznačne natiahnutá pravica a druhou rukou si policajtka ešte aj prirobila pod nosom Hitlerove typické fúzy. Mladá žena trvá na tom, že nešlo o hajlovanie.

„Bolo to len gesto. Chovanec sa správal i vyjadroval veľmi násilne a vulgárne v slovenčine i nemčine. Kolega mimo cely sa ma pýtal (cez kamerový systém), čo to robí a rozpráva.“ Gestom napodobňujúcim hajlovanie mu to vraj chcela priblížiť.

V belgických médiách sa už dávnejšie objavila informácia, že Chovanec mal údajne počas zásahu policajtom nadávať do nacistov. Policajtka teraz používa vysvetlenie, ktoré by s tým mohlo súvisieť.

Bolo to nevhodné

Či to tak bolo, alebo nie, má dokázať prebiehajúce vyšetrovanie i rekonštrukcia celého zásahu. Policajtka však uznala, že jej správanie bolo nevhodné.

„Okamžite som si uvedomila, že som to nemala robiť a ospravedlnila som sa. Je to vidieť na záberoch,“ uviedla v rozhovore pre belgické médiá.

Policajtka má dnes 25 rokov a v čase nešťastného zákroku proti slovenskému občanovi mala len 22. Pre novinárov uviedla, že viacerým policajtom chýbali skúsenosti s takýmto zásahom.

„Bolo to mimoriadne náročné vzhľadom na to, ako intenzívne sa Chovanec bránil, ale aj našu neskúsenosť a stiesnené podmienky v cele. Mal veľmi veľa sily, viac ako my všetci dokopy.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM