Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hana Hegerová sa trápi a už nevychádza z bytu

Legendárna šansonierka slovenského pôvodu už má 88 rokov a trápi ju zdravie. Pre problémy s obličkami už opúšťa svoj pražský byt len vtedy, keď musí ísť do nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Hana Hegerová sa trápi a už nevychádza z bytu
9
Galéria
Zdroj: TASR

Neposlušná pacientka

Hana Hegerová už dávnejšie ukončila spevácku kariéru a zdravie jej nedovolí prehodnotiť toto rozhodnutie ani pri príležitosti veľkého koncertu, ktorý v Prahe pripravujú na počesť jej narodenín. Za mikrofónom ju zastúpia iní umelci, ktorí budú spievať známe skladby z jej repertoáru. Slovenským fanúšikom sa zrejme najviac s jej hlasom spája skladba Čerešne, ktorej text napísal Milan Lasica.

“Bohužiaľ, nemám zdravé obličky,” cituje slová slávnej speváčky slovenského pôvodu český portál blesk.cz. Už päťkrát preto musela navštíviť vychytenú Rehabilitačnú nemocnicu v meste Beroun a jej návštevy budú pokračovať každého pol roka. Pre portál zároveň priblížila, aký je pacient.

“Som svojím spôsobom zodpovedná, denne doma robím niekoľko smiešnych pohybov, naozaj sa snažím. Ale sú veci,ktoré sama neurobím. Tu sú šikovní doktori a sestričky. Je mi tu vážne dobre. Zároveň som však neposlušný pacient,” cituje portál šansoniérku.

V čom spočíva jej neposlušnosť? Odmieta poslúchať pokyny lekára, aby si vždy, keď niečo potrebuje, privolala pomoc. “S palicami sa viem dostať tam, kam musí chodiť každý sám a zasa naspäť. Keďže potrebujem piť veľa tekutín, stále by som musela niekoho volať, aby mi pomohol. Nemôžem predsa takto obťažovať sestričky,” uvádza Hana Hegerová.

Potrebuje jednolôžkovú izbu

Slávna speváčka má vzhľadom na svoj vek aj množstvo ďalších zdravotných problémov. “Problém je, že každý rok spadnem. Je to skrátka pravidelná záležitosť. Takže som tu v nemocnici vďačná za všetku starostlivosť a možnosť bývať v jednolôžkovej izbe.” Portál dopĺňa, že Hana Hegerová je na samotu zvyknutá, keďže celé roky žije sama v byte na Staromestskom námestí.

“Nechcem nikoho obťažovať a asi je v tom aj trochu sebeckosti. Už som totiž vo veku, keď nechcem riešiť vhodnosť zapnutia televízie a či nie je príliš nahlas,” vysvetľuje speváčka. Už v roku 2014 prekonala srdcovú príhodu a nejaký čas bola dokonca v umelom spánku. Lekárom sa ju však podarilo vrátiť späť do života.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM