Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Hanbí sa Šefčovič za Fica?

Aj európske médiá si všímajú kandidatúru slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča na prezidenta. A už dnes je jasné, že spojenie s vládnou stranou Smer mu nemusí byť vždy príjemné.

Zdroj: Dnes24.sk

Slováci si vo voľbách vyberú svoju novú hlavu štátu už v marci. Do boja o prezidentský palác sa na poslednú chvíľu prihlásil aj Maroš Šefčovič, ktorý to ešte v decembri odmietal ako mediálne špekulácie. V januári však dostal ponuku od Roberta Fica ísť kandidovať a po krátkom váhaní sa ju rozhodol prijať. Jeho rozhodnutie si všíma aj prestížny portál politico.eu, keďže Šefčovič sa tým pádom sťahuje z lukratívneho postu podpredsedu Európskej komisie.

Spojenie s Ficom

Maroš Šefčovič oznámil svoju kandidatúru počas tlačovej konferencie, kde ho okrem manželky nesprevádzal žiadny politik. Je to trochu netradičné, keďže stranícky kandidáti vždy oznamujú takéto kroky obklopení predstaviteľmi strany, ktorá ich nominovala.

Maroš Šefčovič sa tak tvári ako nezávislý kandidát, hoci sám priznáva, že jeho spolupráca so stranou Roberta Fica bola a je veľmi intenzívna. Kandidovať na prezidenta bude vďaka podpisom poslancov Smeru a strana mu zaplatí aj časť predvolebnej kampane. Šefčovič už v minulosti kandidoval priamo ako líder smeráckej kandidátky do eurovolieb.

Jeho dnešnú snahu veľmi sa nechváliť spojenectvom so Smerom si všíma aj Politico: “Dlhoročný eurokomisár a bývalý diplomat kandiduje s podporou vládneho Smeru, ale on sám odmietol potvrdiť, či je straníckym kandidátom. Predsedom Smeru je Robert Fico, ktorý musel odstúpiť z premiérskej funkcie po vražde investigatívneho novinára minulý rok.”

Neplatená dovolenka

Práve vnímanie Roberta Fica ako hlavného terča kritiky verejných prostestov na Slovensku, ktoré vypukli po vražde Jána Kuciaka, môžu viesť Šefčoviča k tomu, že sa snaží vystupovať ako nezávislý kandidát. “Naša krajina potrebuje dobrého, nadstraníckeho prezidenta,” cituje jeho slová z tlačovky portál Politico.

Pripomína tiež, že minulý rok sa čerstvý prezidentský kandidát snažil stať nominantom európskych socialistov na post budúceho predsedu Európskej komisie, ale napokon sa z boja stiahol. “Prezidentské voľby na Slovensku sa uskutočnia v marci a Šefčovič si dovtedy vezme neplatené voľno zo svojho postu v Bruseli,” dodáva európsky portál.

Foto: ilustračné

Maroš Šefčovič
20
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM