MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Inšpirovali sa u nás, ale pridali značkovanie ľudí

Veľká Británia je zatiaľ jedinou väčšou krajinou, ktorá sa otvorene inšpiruje slovenskou skúsenosťou s plošným testovaním. Teraz však Briti prišli s nápadom, ktorý je pre niektorých poburujúci.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Inšpirovali sa u nás, ale pridali značkovanie ľudí
Zdroj: TASR/AP

Britský portál Independent informuje o prebiehajúcom testovaní obyvateľov mesta Liverpool na Covid-19.

Celý projekt nie je rovnaký ako na Slovensku, hoci Briti otvorene priznávajú, že ich experti prišli osobne sledovať priebeh slovenskej operácie. Teraz by sa chceli inšpirovať ešte viac. Nie každý je z toho nadšený.

Ako to urobili tí Slováci?

Záujem obyvateľov Liverpoolu o testovanie zatiaľ nie je veľký. Ako píše Independent, za prvé tri dni sa prišlo dať otestovať len 23-tisíc ľudí, pričom plánovaná denná kapacita je 50-tisíc. Testovanie je dobrovoľné a Briti rozmýšľajú, ako občanov viac pritiahnuť.

„Príklad Slovenska ukazuje, že ľudia musia mať silnú motiváciu, aby sa na testovaní zúčastnili,“ uviedol poradný orgán britskej vlády BIT podľa Independent.

Tou silnou motiváciou by mala byť väčšia sloboda na verejnom priestranstve pre ľudí s negatívnym výsledkom. „Slováci, ktorí z testovania vyšli ako negatívni, sa mohli vyhnúť prísnym opatreniam, voľne cestovať, nakupovať a cvičiť vonku.“

Náramok Covid-negativ

Vládny poradný orgán BIT preto britskej vláde navrhuje, aby po vzore Slovenska vydávala ľuďom nejaké potvrdenie o negatívnom výsledku testovania, ktoré by viedlo k väčšej slobode jednotlivca.

Lenže to potvrdenie má byť viac ako len kus papiera. „Podľa BIT by Veľká Británia mala ľuďom s negatívnym výsledkom dávať papierové náramky ako aj certifikáty, aby ich bolo možné lepšie rozoznať.“

Pri vstupe do budovy alebo obchodu by potom Briti nemuseli vyťahovať papiere, ale stačilo by len ukázať ruku s náramkom. Takýto nápad vyvolal okamžite aj vlnu kritiky.

Niektorí čitatelia Independent v komentároch poukazujú na to, že papierové náramky bude možné ľahko sfalšovať. Iní sa pozastavujú nad takýmto značkovaním ľudí, ktoré im pripomína označovanie Židov žltou hviezdou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM