MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Plošné testovanie môže byť omyl, ale aj snaha sa cení

Testovanie celého obyvateľstva na Covid-19 na slovenský spôsob neprestáva zaujímať zahraničnú tlač. Novinári poukazujú na jeho nedostatky, ale zároveň uvádzajú nasledovníkov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Plošné testovanie môže byť omyl, ale aj snaha sa cení
65
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Americký špecializovaný portál coronavirus.me­dium.com vyrukoval s nadpisom „Slovensko vkladá nádej do plošného testovania.“ Zdôrazňuje, že takýto boj s koronavírusom je „zaujímavý model“ ako sa pokúsiť vyhnúť lockdownu. Má to však svoje slabé stránky.

Celé to môže prasknúť

Portál podrobne popisuje priebeh prvého i druhého kola slovenského plošného testovania a upozorňuje na jeho slabé miesta.

„Antigénové rýchlotesty sú lacné a menej presné. Podľa expertov môžu vytvárať až 30 percent falošne negatívnych výsledkov.“ A to je podľa coronavirus.me­dium.com problém.

Na verejnosti sa tak môže prechádzať veľa infikovaných ľudí s pocitom, že sú zdraví. „Na tomto môže celý plán padnúť.“ Slovenská vláda si to uvedomuje, a preto naplánovala dve kolá testovania a aktuálne aj tretie vo vybratých lokalitách.

„Otázka je, či to stačí,“ komentuje portál. Zahraniční i domáci vedci totiž opakovane upozorňujú, že antigénovými testami by sa mali vybrané kritické skupiny pretestovávať každých pár dní.

Snaha sa cení

Problémom je skrátka používanie antigénových testov na celú populáciu. Nasadzovať do odberných miest po celej krajine desiatky tisíc ľudí sa z dlhodobého hľadiska nedá. Preto sa na takúto operáciu zatiaľ podujali len mestá alebo malé štáty.

„Takéto plošné testovanie dáva zmysel v menších mestách, ako talianske Vò, alebo v krajinách ako je Island. Pre väčšie územia je prakticky nemožné takto postupovať,“ píše coronavirus.me­dium.com.

Slovensko však napriek tomu dokázalo byť vo svete inšpiráciou. Ako uvádza portál, slovenské plošné testovanie podrobne sledovali experti z Veľkej Británie a mesto Liverpool sa podujalo pretestovať svojich obyvateľov podľa slovenského vzoru.

Na záverečné hodnotenie si však treba počkať. „Či slovenský plán zafungoval alebo nie, bude možné povedať až o niekoľko dní alebo týždňov.“

Všetky vlády sa momentálne snažia nájsť najlepšiu cestu ako bojovať s vírusom. „Slovensko sa môže mýliť, ale aspoň sa snaží,“ uzatvára coronavirus.me­dium.com.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM