Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ivanka je najšťastnejšie dievča na svete

Prvýkrát v živote môže počuť na pravé ucho a prežúvať aj na pravej strane úst. Ivanka sa narodila so vzácnou chorobou a podstúpila ďalšiu zo série extrémne náročných operácií.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ivanka je najšťastnejšie dievča na svete
Zdroj: TASR

Britské médiá obdivujú húževnatosť a pozitívny prístup mladej Slovenky Ivanky Danišovej, ktorá statočne bojuje s ťažkým postihnutím. Narodila sa s Goldenharovým syndrómom, čo je vážny defekt, ktorý sa prejavuje nevyvinutou polovicou tváre. Takýto človek má väčšinou zdeformované oko, ústa, ucho, či chrbticu a pridružujú sa aj ďalšie ochorenia. Aj Ivanka sa liečila na leukémiu a trpí srdcovou arytmiou. V USA už absolvovala štyri náročné operácie, vďaka ktorým sa jej život stále zlepšuje. O téme píše britský portál Dailymail.

Šanca na normálny život

Ivanka (30) je nezlomná bojovníčka a optimistka. Napriek svojmu postihnutiu vyštudovala právo vo Veľkej Británii a snaží sa viesť čo najnormálnejší život. Štvrtá operácia u známeho amerického špecialistu profesora Russella Reida jej v tom značne pomôže. „Profesor Reid s kolegami jej vymodelovali pravú časť tváre použitím nových tvárových kostí, ktoré získala prvýkrát v živote,“ píše Dailymail.

„Som najšťastnejšie dievča na svete, pretože som úspešne absolvovala ďalšiu dôležitú operáciu,“ vyhlásila Ivanka. Dojatá dodala, že jej pocity sa nedajú vyjadriť slovami. „Je to najkrajší pocit na svete, keď sa moja nádej žiť ako zdravý človek stala realitou.“ Lekári jej operáciou sfunkčnili pravé ucho a vďaka novým tvárovým kostiam môže aj žuť na pravej strane úst, čo doteraz nedokázala.

Silný príbeh

Americkí chirurgovia svoju prácu na mladej Slovenke ešte neskončili. Chystajú sa ešte zväčšiť jej pravú očnú dutinu, keďže chýbajúca kosť jej vždy deformovala hlavu. To bol tiež dôvod, prečo si celý život zakrývala pravú časť inak krásnej tváre. Keď bola malá, vytrpela si preto veľa posmeškov.

“V srdci zostanem navždy tým postihnutým dieťaťom, pretože také deti sa dívajú na svet z úplne inej perspektívy. Aj keď teraz vyzerám inak, hlboko v duši budem vždy tou istou Ivankou,” cituje jej dojímavé slová portál.

Mladá Slovenka sa snaží vystupovať ako podpora pre iných ľudí s týmto vzácnym postihnutím a tiež meniť prístup spoločnosti k nim. “Odmietam sa zmieriť s tým, aby táto choroba bola na Slovensku stále tabu a aby takéto deti neboli normálne akceptované spoločnosťou.”

Vďaka silnému príbehu sa jej skutočne darí zdvíhať povedomie o problémoch podobne postihnutých ľudí. Dailymail zdôrazňuje, že Ivanka je prvou Európankou, ktorá mohla podstúpiť takúto náročnú operáciu v USA. Podarilo sa jej to aj vďaka verejnej zbierke, ktorá je naďalej otvorená. Na chirurgický stôl sa totiž ešte bude musieť vrátiť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM