Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Je vás v Británii priveľa! Nechceme vás!

Horor, národnostné getá, strata identity - britské mestá sa sťažujú na neúnosné počty poľských, litovských či slovenských prisťahovalcov. Preto hlasovali za Brexit.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Je vás v Británii priveľa! Nechceme vás!
Zdroj: TASR

Ani Pakistanci, Indovia či Afričania nevadia Britom tak veľmi, ako prisťahovalci z východnej Európy. Od rozšírenia Európskej únie v roku 2004 prúdia do ostrovnej krajiny v obrovských množstvách a domáci sa sťažujú, že im berú prácu, zneužívajú sociálny systém a menia ich kultúru. O probléme píše v rozsiahlej reportáži americký portál Desert News.

Ako kobylky

Reportáž zo štvrte Millfield anglického mesta Peterborough detailne popisuje odpor miestnych obyvateľov voči prišelcom z nových členských krajín EÚ.

“V meste dlhodobo žijú Pakistanci, Afričania, Taliani, ale až obrovský príval migrantov z Poľska, Litvy, Slovenska a nedávno aj Rumunska a Bulharska spôsobil, že miestni obyvatelia hlasovali za odchod Británie z EÚ,” opisuje portál situáciu v Peterborough.

Vysvetľuje, že podľa Angličanov im novousadlíci berú prácu a žijú z ich daní. Bulvárne denníky zverejnili fotky, ako “hordy migrantov stoja v radách pred úradom, ktorý vydáva sociálne dávky.”

Aj keď sú tieto obvinenia na adresu Východoeurópanov často prehnané a nespravodlivé, ľudia im veria. Dokonca aj miestny politik, Jay Beecher, ktorý najhlasnejšie presadzoval Brexit, priznáva, že realita nie je taká zlá. “Väčšina migrantov z východnej Európy tvrdo pracuje, často za minimálnu mzdu a berú miesta, ktoré by Angličania nechceli.”

Kde je problém?

Všetkého veľa škodí a tak je to aj s Poliakmi a Slovákmi v Anglicku. Jay Beecher vysvetľuje, že ich je už skrátka priveľa a spôsobujú neúmernú záťaž mestám, kde sa usadia. V Peterborough pribudlo za posledných pätnásť rokov 30 tisíc imigrantov a počet pôvodných obyvateľov poklesol z 86 na 71 percent.

Čítajte aj: Konšpiračné teórie i vyhrotené emócie. Ako vidia Slováci v Británii rozvod s EÚ?

Masy prisťahovalcov premieňajú tvár tradičného mesta. Reportáž popisuje, ako v štvrti Millfield zostala už iba posledná klasická anglická krčma, takzvaný pub. Ostatné sa zmenili na poľské obchody, kebaby, apartmánové domy a škôlky pre prisťahovalcov. Je prirodzené, že domácim sa to nepáči.

“Angličania odtiaľto odchádzajú a stáva sa tu z toho geto,” hovorí barman v poslednom anglickom pube. Britská identita sa z ulíc vytráca a Peterborough sa stáva “hororovým príkladom” pre ostatné britské mestá, kam tiež prúdia davy Poliakov a Slovákov.

Kto sú rasisti?

Je zaujímavé, že za Brexit hlasovali aj mnohí Briti, ktorí sú sami pôvodne prisťahovalci. Aj im totiž vadia migranti z východnej Európy. Ako príklad reportáž uvádza Mahmouda El-Dogdoga pôvodom z Egypta. V Peterborough predáva autá a hovorí, že ak sa niekedy cítil ako obeť rasizmu, tak to bolo zo strany Východoeurópanov.

Barmanovi z anglického pubu zasa prekáža, že Poliaci a Slováci sa nesnažia integrovať do anglickej komunity. “Ani jeden z nich si nepríde medzi nás vypiť. Radšej si nalejú doma.” Inak však uznáva, že sú to dobrí a pracovití ľudia. Lenže pri takýchto zvykoch hrozí aj jeho poslednej krčme zánik.

Čítajte aj: Anglická továreň zakázala našim robotníkom hovoriť rodnou rečou

Litovčan Viktor Savicius žije v Peterborough už desať rokov a tvrdí, že miestni ľudia nie sú rasisti a sú oveľa tolerantnejší k cudzincom ako jeho krajania v Litve. Problém je inde – “je nás tu priveľa, proste priveľa.” Najbližšie roky ukážu, či Brexit vyženie prisťahovalcov späť domov a či to bude pre Britov lepšie.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM