Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kanadský profesor dostal sedem rokov za sex s Rómkami

Prípad Davida Scheffela z Prešova riešil aj kanadský premiér. Žiadna diplomatická snaha však nedokázala profesora zbaviť obvinení, že sexuálne zneužíval maloleté dievčatá.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kanadský profesor dostal sedem rokov za sex s Rómkami
Zdroj: TASR

David Scheffel je kanadským profesorom antropológie a dlhé roky už žije na východnom Slovensku. Jeho výskum života slovenských Rómov v osade Svinia sa mu stal osudným. Špeciálne ho totiž zaujímala sexualita a detská prostitúcia, ktorá v osade prekvitá. Dve dievčatá, s ktorými v rámci výskumu spolupracoval, ho totiž obvinili zo sexuálneho zneužívania a s jednou mal mať aj pohlavný styk. Súd v Prešove ho teraz poslal za mreže na sedem rokov.

Odvoláme sa!

Kanadský portál The Province informuje, že Scheffela prešovský súd odsúdil za sexuálne zneužívanie a nedovolené ozbrojovanie. Počas domovej prehliadky u neho totiž našli starú pušku, ktorú mu kedysi dal jeho otec. Kandského profesora zastupuje ako obhajca Daniel Lipšic, ktorý už podal odvolanie na krajský súd.

„Na jednej strane nám súd vyhovel v tom, že nevidel v žiadnom skutku akýkoľvek trestný čin súvisiaci s detskou pornografiou. Na druhej strane to sexuálne zneužívanie je jednak problematické kvôli okolnostiam, za ktorých sa malo odohrávať, a aj preto, že súd vzal za základ pre rozhodnutie o vine len výpovede, ktoré boli vykonané bez možnosti obhajoby svedkov akýmkoľvek spôsobom vypočuť,” cituje kanadský portál Lipšicove slová.

Márne volanie o pomoc

Kanadský profesor sa prostredníctvom svojich priateľov a zástupcov dlhodobo snaží získať oficiálnu pomoc a podporu v súdnom procese od kanadskej vlády. Má totiž trvalý pobyt v Kanade, aj keď je holandským občanom. Portál cituje slová profesorovho priateľa Ivana Somlaia, podľa ktorého vláda v Ottawe nie je ochotná pre Scheffela pohnúť ani prstom.

“Vláda v Kanade sa stará len o Čínu, Huawei a Trumpa, ale vôbec ju nezaujíma humanitárna pomoc,” hovorí Somlai pre The Province. Profesor totiž trvá na tom, že je nevinný a všetky obvinenia voči nemu sú vymyslené. Je presvedčený o tom, že slovenská polícia i súdy sa proti nemu spolčili, pretože upozorňoval na zlú životnú situáciu slovenských Rómov. Proti nemu však svedčia výpovede dievčat a fotografie, ktoré u neho zadržala polícia.

O jeho prípade už vie aj kanadský premiér Justin Trudeau. “Predseda vlády sa v januári vyjadril, že jeho vláda nemôže Scheffelovi pomôcť, pretože je holandským občanom. Zároveň však dodal, že kanadskí vládni predstavitelia úzko spolupracujú s Holanďanmi, aby profesor vo svojej situácii dostal všetku potrebnú pomoc,” uzatvára portál.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM