Svet o Slovensku

Svet o Slovensku: Keď môžete prísť o miliardy eur, tak je vám EÚ dobrá!

Zahraničné médiá píšu, že Slovensko je chytené v pasci medzi Moskvou a Bruselom, zatiaľ čo sa zúfalo snaží zabrániť výstavbe nového plynovodu Nord Stream 2.

Slovenska sa otvorene zastal aj americký minister zahraničných vecí John Kerry, zatiaľ čo podpora zo strany EÚ je otázna. Zaslúžime si ju?

Nord Stream 2 je do značnej miery politická facka Ruska neposlušnej Ukrajine. Nová rúra totiž povedie cez Baltické more a spojí ruskú pevninu priamo s Nemeckom.

Tým bude z hry vyradená nielen Ukrajina ale aj Slovensko. Obe krajiny tak stratia miliardy eur, ktoré inkasovali ako poplatky za tranzit plynu cez svoje územie na západ.

Zrada!

Americko-britský portál bne IntelliNews cituje premiéra Roberta Fica, ktorý Nord Stream 2 označil za “zradu,” ktorá Slovensko aj Ukrajinu pripraví o miliardy eur.

“V novembri zaslalo Slovensko a Poľsko ako hlavní odporcovia Nord Streamu 2 list Európskej komisii, v ktorom odmietajú tento plán podporovaný Berlínom. List podpísalo ešte osem členských štátov EÚ,” píše bne IntelliNews.

PREČÍTAJTE SI AJ: Slovákov na Mount Evereste zachytila lavína. Jeden má problémy s očami!

Portál však zároveň pripomína slovenskú neochotu pomáhať iným európskym štátom, keď majú problém napríklad s migrantmi. Teraz je zrazu Bratislava v pozícii, keď prosí ostatných o podporu, aj keď ich národné záujmy sú iné.

“Je iróniou osudu, že Slovensko dnes žiada o európsku jednotu. Bratislava viedla zúrivý odpor voči snahám EÚ riešiť migračnú krízu a dokonca zažalovala Európsku komisiu za povinné kvóty na prerozdeľovanie migrantov,” píše bne IntelliNews.

Ani bratia Česi nepomôžu

Podľa portálu bude mať Slovensko veľmi ťažkú prácu, aby teraz presvedčilo ostatné štáty EÚ potlačiť svoje vlastné národné záujmy a spoločne sa postaviť proti Nord Streamu 2.

Bez európskej jednoty totiž Rusko s Nemeckom svoj projekt s najväčšou pravdepodobnosťou zrealizujú a Bratislava príde o miliardy eur. Zarobí ich však niekto iný a preto slovensko-poľské výhrady spísané v liste Európskej komisii nepodpísalo ani Česko ako tradične najbližší slovenský spojenec.

“Ak sa to podarí, Praha sa bude tešiť zo zvýšených príjmov z tranzitu plynu cez jej územie,” píše portál.

Tento scenár priznal v minulosti aj Pavol Hamžík, veľvyslanec pre energetickú bezpečnosť pri slovenskom ministerstve zahraničných vecí.

“Ak prídeme o ukrajinskú trasu, peniaze za tranzit, ktoré stratí Slovensko a Ukrajina, si rozdelia Nemci, Česi a Rakúšania,” vyhlásil Hamžík pre denník Pravda.

Američania sa zastali Slovenska

“Je to téma, ktorá ma osobne veľmi znepokojuje,” vyhlásil nedávno americký minister zahraničných vecí John Kerry.

“Tento projekt už vyvolal veľmi ostré debaty na oboch brehoch Atlantiku. Sme presvedčení, že Nord Stream 2 bude mať negatívny vplyv na Ukrajinu, východnú Európu a Slovensko. To musíme mať na pamäti,” vyhlásil John Kerry.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov však namieta, že plynovod je čisto komerčná záležitosť a snahy o jeho zablokovanie sú politikárčením. Moskva je odhodlaná projekt dokončiť do roku 2020.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM