Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kiska, to je prezident! Ešte o ňom veľa budeme počuť

Belgičania obdivujú slovenskú hlavu štátu pre jeho filantropiu a prístup k slabším. Vďaka Kiskovi vraj má Slovensko srdce.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kiska, to je prezident! Ešte o ňom veľa budeme počuť
Zdroj: TASR

Od čias Václava Havla Slováci ešte nemali prezidenta, o ktorom by sa v zahraničí obdivne vyjadrovali. Až prišiel Andrej Kiska a napriek politickej neskúsenosti dokázal vydobyť pre úrad slovenskej hlavy štátu rešpekt aj vo svete. Belgický denník La Libre napísal o Kiskovi medailón, ktorý by potešil každého politika.

Obľúbený filantrop

“Konečne to niekto urobil!” začína článok La Libre a poukazuje na fakt, že slovenský prezident daroval svoj plat organizácii, ktorá pomáha bezdomovcom. Zdôrazňuje, že to nebol jeho prvý príspevok na charitu.

“Počas svojej inaugurácie do úradu v júni 2014 pozval na obed do prezidentskej záhrady bezdomovcov, starých a chudobných ľudí… Andrej Kiska nie je ako ostatní prezidenti,” uznanlivo píše denník.

Slovenskú hlavu štátu opisuje ako muža z Popradu pod Tatrami, ktorý sa sám vypracoval na milionára vďaka svojmu biznisu so splátkovou spoločnosťou. “Nadobudnuté bohatstvo neskôr venoval svojej neziskovke Dobrý Anjel.”

Denník zdôrazňuje, že Kiska chcel vrátiť prezidentskému úradu dôveru bežných ľudí a urobiť politiku humánnejšou, čo sa mu zrejme podarilo, vzhľadom na jeho podporu vo verejnosti. „Tomuto okrúhlemu a usmiatemu mužovi dôveruje 72 percent respondentov na Slovensku.“

Zdroj: TASR

Nechýba mu odvaha

Kiska však nie je len usmiaty filantrop a keď treba, dokáže ísť aj proti prúdu verejnej mienky, či politického mainstreamu. Dokázal to napríklad svojím pozitívnym prístupom k imigrantom, kde väčšinová verejnosť zdieľa odmietavý prístup vlády pod vedením Roberta Fica.

“Navštívil tábor pre utečencov v Humennom, aby srdečne privítal migrantov, ktorí prišli na Slovensko. To muselo vyvolať značnú nevôľu premiéra Roberta Fica, ktorý vidí v každom utečencovi potenciálneho teroristu,” píše La Libre. Dodáva, že utečencov prijal Kiska aj v prezidentskom paláci. “Slovensko má srdce, treba uznať.”

Denník ďalej pripomína, že Kiska „neustále poukazuje na korupciu a koncentráciu moci, ktoré sú také rozšírené medzi postkomunistickými elitami v Bratislave“ a odmieta vymenovať ústavných sudcov, ktorých nepovažuje za dostatočne kompetentných.

Chvála aj za Dalajlámu

Premiér Robert Fico už vyhlásil, že Andrej Kiska poškodil záujmy Slovenska, keď sa stretol s tibetským Dalajlámom počas jeho nedávnej návštevy v Bratislave. Jeden čínsky investor si vraj po tomto “incidente” rozmyslel svoj biznis pod Tatrami a odmlčal sa.

Či sa tak Číňania naozaj rozhodli pod vplyvom prezidentovho stretnutia sa nedá overiť, pretože premiér meno čínskej spoločnosti neuviedol. Je však známe, že zahraničie Kiskov prístup oceňuje. “Myslím si, že odteraz budeme o pánovi Kiskovi počuť omnoho viac – čo je veľmi vítaná vyhliadka,” napísal editor prestížneho časopisu The Economist Edward Lucas po tom, ako počul prezidenta rečniť o Dalajlámovi na konferencii v Prahe.

“Keď tibetského hosťa označil za svojho duchovného učiteľa, slovenský prezident vyslal odkaz aj ostatným politickým lídrom Vyšehradskej štvorky. Odsúdil xenofóbiu a rasizmus, obzvlášť používanie nenávistného jazyka, čoho by sa politici nemali dopúšťať. Kritizoval aj pesimizmus a nabádal k solidárnosti a dodržiavaniu morálnych hodnôt. Sú to jednoduché slová, ale v súčasnosti zriedkavé a užitočné. Na prekvapenie všetkých, v neposlednom rade Andreja Kisku, si vyslúžil ovácie v stoji,” napísal Lucas.

Svet o Slovensku: Kiska, to je prezident!
7
Galéria
Zdroj: TASR a Internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM