Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kočnerovo obvinenie z Kuciakovej vraždy

Zahraničné tlačové agentúry i médiá preberajú správu o tom, že brutálnu vraždu novinára Jána Kuciaka si mal objednať Marian Kočner. O téme píšu v Kanade i na Malte.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kočnerovo obvinenie z Kuciakovej vraždy
8
Galéria
Zdroj: TASR

Slovensko a jeho politicko-spoločenské dianie je vo zvýšenom centre pozornosti svetových médií už rok. Dôvodom je vražda Jána Kuciaka a nevídané občianske protesty, ktoré si vynútili zmenu vlády. Zahraničné médiá horlivo informujú aj o najnovšom obvinení Mariána Kočnera, že to bol práve on, kto si vraždu mladého novinára objednal. V tejto súvislosti sa opäť pripomína prepojenie talianskej mafie na úrad vlády z éry Roberta Fica a úpadok slobody médií na Slovensku.

Zavraždený pre svoju prácu

Kanadský portál 660citynews.com písal o téme ešte krátko pred tým, ako prokuratúra zverejnila konkrétnosti: “Slovenská polícia obvinila muža z objednávky vraždy investigatívneho novinára a jeho snúbenice. Ide o prípad, ktorý povalil slovenskú vládu… prokuratúra chystá v tejto veci tlačovú konferenciu.”

Veľké odhalenie prišlo vo štvrtok, keď sa verejnosť dozvedela meno obvineného – Mariana Kočnera. Téma je mimoriadne zaujímavá pre maltské médiá, keďže aj tamojšia investigatívna novinárka bola brutálne zavraždená len pár mesiacov pred Kuciakom.

“Dôvodom vraždy bola novinárska práca obete,” cituje maltský portál Times of Malta slová špeciálneho prokurátora, ktorý z bezpečnostných dôvodov zostáva nemenovaný. Portál pripomína, že Kuciak sa v čase vraždy venoval Kočnerovým obchodným aktivitám.

Biznis aj za hranicami

Times of Malta si všímajú, že Marian Kočner rozvíjal svoje aktivity aj na Malte: “Kočner bol riaditeľom spoločnosti International Investment Holdings, ktorá bola založená v roku 2010 a vymazaná z registra v roku 2017. Spoločnosť patrila Fides Fiduciary. Akcionári ju dali do dobrovoľnej likvidácie v roku 2016.”

Portál zároveň uvádza, že posledný Kuciakov článok, ktorý bol publikovaný už po jeho smrti, sa venoval vzťahom medzi slovenskými politikmi a talianskou mafiou. “Vražda investigatívneho novinára uvrhla Slovensko do krízy a vyvolala obavy o slobodu tlače a vysokú mieru korupcie.”

Times of Malta dodáva, že Kočner sedí vo väzbe už od júna kvôli obvineniam z podvodu. “Nie je vylúčené, že vo veci účasti na vražde novinára budú obvinení ďalší ľudia,” dodal špeciálny prokurátor. Polícia vraj zatiaľ nemá vražednú zbraň, ale má dôkazy o tom, o akú zbraň išlo.

Foto: ilustračné

Marian Kočner
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM