Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kokteil z borovičky a bryndze? Paráda!

Keď cudzinec zavíta na Slovensko, nemôže sa vyhnúť ochutnávke miestnych špecialít, medzi ktoré neodmysliteľne patrí bryndza a borovička. V jednom bratislavskom bare dostali netradičný nápad.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Kokteil z borovičky a bryndze? Paráda!
Zdroj: TASR

Asi každý Slovák má rád bryndzu a väčšina si aspoň príležitostne uhne aj z borovičky. Ale spojiť ich dohromady v jednom pohári a urobiť z toho exkluzívny kokteil pre turistov? Výsledok je vraj vynikajúci – aspoň to tvrdí autorka recenzie Jody Kurash pre americký portál The Georgetowner. Zo svojej návštevy Bratislavy si odniesla len pozitívne zážitky.

Slovensko v jednom pohári

Jodi pri potulkách Starým mestom v Bratislave zavítala do jedného vychyteného baru s panoramatickým výhľadom na mesto. Barman jej ponúkol netradičný kokteil, ktorý má, takpovediac, symbolizovať chute Slovenska v jednom pohári.

“Kokteil sa nazýval Loki a hneď ma zaujal. V nápojovom lístku ho popisovali ako harmonické spojenie slovenskej borovičky, miestneho likéru Bentianny, syru bryndza a pomaranča,” píše autorka pre The Georgetowner. Zaujímala sa, či borovička chutí ako gin. Po ochutnaní však skonštatovala, že tento tradičný slovenský alkohol jej oveľa viac pripomína podobnú tradičnú liehovinu z borievok, ktorá sa vyrába v Holandsku a Belgicku.

Severský boh ilúzie

Barman Jodi vysvetlil, že netradičný kokteil Loki je ich vlastný experiment, na ktorý sú veľmi hrdí. Pomenovali ho po severskom bohu Loki, ktorý je patrónom ilúzií a často menil podoby. “Ilúzia najlepšie vystihuje tento drink. Najprv si totiž myslíte, že sa to k sebe nehodí, že syr a alkohol nemôžete spojiť do jedného nápoja, ale nám sa to podarilo. Myslíte si, že vám to nebude chutiť, ale je to veľmi dobré,” cituje americký portál slovenského barmana.

Zároveň popisuje, ako Loki vzniká. Základom je špeciálne spojenie likéru Bentianna a bryndze, čo barman robí v kuchyni technikou sous-vide. Výsledkom je niečo ako bryndzový alkoholický sirup. Potom sa zmieša s borovičkou a servíruje sa v pohári, na ktorom je zemiakový kreker s kôpkami bryndzového sirupu.

“Bola som očarená,” hodnotí Jodi svoj zážitok z kokteilu. Čitateľom radí, že sa môžu pokúsiť urobiť si ho aj doma, ak si zoženú potrebné ingrediencie. “Oveľa lepší nápad je však sadnúť na lietadlo a prísť do Bratislavy. Môžete zároveň objavovať skryté krásy tohto mesta skôr, ako ho zaplavia masy turistov,” dodáva portál.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM