Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Priemerný Slovák má výšku 179,5 cm

V rebríčku najvyšších ľudí na svete zastáva naša krajina slušné ôsme miesto. Zoznam najvyšších národov na zemi zostavil portál Business Insider na základe medicínskych údajov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Priemerný Slovák má výšku 179,5 cm
Zdroj: TASR

Na čo si mi, na čo, ty šuhajko nízky… spieva sa v známej slovenskej ľudovej piesni. Existujú štúdie, podľa ktorých je výška skutočne jedným z faktorov, ktoré rozhodujú o príťažlivosti muža pre ženy. Zároveň však platí, že čo je veľa, to je veľa a tak majú ľudskí obri s výškou cez 210 cm viac problémov ako radosti zo svojich centimetrov. Najväčším trápením je, samozrejme, oblečenie a vhodná posteľ.

Krajina obrov

Priemerná výška človeka sa naprieč históriou zvyšuje. Ľudia sú stále vyšší najmä vďaka kvalitnejšej a nutrične hodnotnejšej strave. Dnes platí, že najvyšší ľudia sa koncentrujú najmä v Európe. Vyplýva to aj z rebríčka, ktorý na základe medicínskych údajov zostavil singapurský portál Business Insider.

“Portál použil dáta o priemernej výške z medicínskych databáz projektu NCD Risk Factor Collaboration, ktorý je prepojený s Imperial College London,” píše Business Insider. V rebríčku sú muži a ženy uvádzaní oddelene, ale portál zároveň tieto dve veličiny spriemeroval, aby mohol zostaviť hitparádu 25 krajín s najvyššími ľuďmi na svete.

Slovensko v top 10

Na prvom mieste sa umiestnili Holanďania, ktorí majú v priemere 175,62 cm. Holandskí muži merajú v priemere 182,53 cm a Holanďanky 168,72 cm. Táto štatistika asi neprekvapí, pretože Holanďania majú odjakživa povesť veľmi vysokých ľudí. Zaujímavé skôr je, že nasledujúce národy v rebríčku sa od nich veľmi nelíšia.

Na druhom mieste sú Lotyši (175,61 cm) a na treťom Estónci (175,13 cm). Len s odstupom necelého centimetra nasledujú Dáni a piate miesto v tesnom závese patrí Čechom.

Slováci sa s priemernou výškou 173,48 cm umiestnili na ôsmom mieste.

Muži spod Tatier dosahujú v priemere 179,5 cm a slovenské ženy 167,46 cm.

Ako to už býva, štatistika je presná veda o nepresných číslach a tak neprekvapí, že najvyšší muž planéty je z krajiny, ktorá vôbec v rebríčku Business Insider neboduje. Volá sa Sultan Kösen, meria 251 cm a pochádza z Turecka. Zoznam Top 25 najvyšších národov uzatvára Nový Zéland. Spolu s Austráliou na 18. mieste sú to jediné dve krajiny v rebríčku, ktoré sa nenachádzajú v Európe.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM