Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Koľko ľudí sa denne modlí?

Náboženstvo je veľmi dôležité pre viac ako pätinu Slovákov a ešte väčší podiel slovenského obyvateľstva sa denne modlí. Ukázal to zaujímavý prieskum americkej spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Koľko ľudí sa denne modlí?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Rozdiely medzi liberálnymi Čechmi a konzervatívnejšími Slovákmi asi nikoho neprekvapia. Keď sa však zmerajú použitím odborných prieskumov a analýz, vyjdu z toho celkom zaujímavé zistenia. Aktuálne sa k nim dopracoval prieskum americkej výskumnej spoločnosti Pew Research Cente, ktorý zverejnila na svojej stránke.

Aké dôležité je náboženstvo

“Napriek tomu, že boli súčasťou jedného štátu takmer 75 rokov, tieto dve krajiny majú veľmi rozdielne náboženské cítenie,” píše Pew Research Cente o Česku a Slovensku. Zdôrazňuje najmä veľký rozdiel v odpovediach oboch národov na otázku, ako často sa modlia.

“Denne sa modlí 31% Slovákov a iba 9% Čechov. Aspoň raz za mesiac sa zúčastní na bohoslužbe 31% Slovákov a len 11% Čechov,” uvádza prieskum americkej spoločnosti. Preto ani neprekvapí záverečné konštatovanie, že pre 23% Slovákov je náboženstvo *“veľmi dôležité v ich životoch,*” zatiaľ čo to isté potvrdilo len sedem percent Čechov.

Slováci sú tolerantnejší

Zaujímavým zistením je však fakt, že Slováci sú podľa prieskumu viac otvorení voči iným náboženským skupinám. Takmer polovica z nich (47%) odpovedala, že by prijala Moslima za člena rodiny a v prípade Žida sa takto vyjadrili takmer tri štvrtiny (73%) Slovákov. Medzi Čechmi to bolo podstatne menej – 12% by prijalo Moslima a 51% Žida.

A na záver malý test – súhlasili by ste s tvrdením, že naši ľudia nie sú dokonalí, ale naša kultúra je nadradená ostatným? Na oboch brehoch rieky Moravy odpovedala kladne zhruba polovica obyvateľov. O niečo viac (55%) to však bolo medzi Čechmi ako medzi Slovákmi (44%).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM