Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Koľko peňazí nalejeme do Ukrajiny?

Náš východný sused oficiálne vyhlásil vojnový stav pre námorný konflikt s ruskou armádou. Situácia je vážna a pomocnú ruku sa snaží dlhodobo poskytovať aj Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Koľko peňazí nalejeme do Ukrajiny?
Zdroj: TASR

Dianie na Ukrajine eskalovalo v nedeľu, keď ruská pohraničná loď úmyselne vrazila do ukrajinského remorkéra. Incident sa odohral v sporných vodách Kerčského prielivu, ktoré oddeľujú anektovaný Krym od ruskej pevniny. Rusi tvrdia, že na vine sú Ukrajinci, ktorí im riadne nenahlásili plavbu do prístavu Mariupoľ. Tí sa však bránia, že to nie je pravda a obviňujú Moskvu z porušenia medzinárodného prá­va.

Humanitárna pomoc

“Slovensko poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc vo výške 125-tisíc eur, vyhlásil slovenský prezident Andrej Kiska,” píše ukrajinská spravodajská agentúra Interfax. Finančnú injekciu Slovensko prisľúbilo ešte pred vypuknutím ozbrojeného konfliktu v Kerčskom prielive.

Nejde pritom o prvú lastovičku. “Slovensko poskytuje významnú humanitárnu pomoc Ukrajine už päť rokov,” píše Interfax. Ukrajinský prezident Petro Porošenko tiež ocenil, že len v tomto roku sa na Slovensku rehabilitovalo 52 zranených ukrajinských vojakov.

Doteraz sa ozbrojený konflikt týkal len časti východných území Ukrajiny. Najnovší incident môže dianie nebezpečne vyostriť. Námorný stret bol prvým, keď ruská armáda oficiálne zaútočila na ukrajinské ciele. Ruské vojenské námorníctvo po ukrajinských lodiach strieľalo, tri z nich zadržalo a zajalo aj 23 ukrajinských námorníkov. Kyjev s Moskvou sa teraz obviňujú, kto porušil medzinárodné právo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM