Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Kondolencie po autobusovej nehode prichádzajú aj zo zahraničia

Strašná zrážka autobusu a nákladného auta pri Nitre si vyžiadala životy 12 ľudí a nezostala bez zahraničnej odozvy. Úprimnú sústrasť zasiela aj Budapešť.

Zdroj: Dnes24.sk

O jednej z najtragickejších nehôd na slovenských cestách píšu aj zahraničné médiá od Nemecka, cez Maďarsko až po Čínu. Cyperskí novinári informujú, že slovenský premiér Peter Pellegrini kvôli nešťastiu prerušil svoju zahraničnú cestu na tomto ostrove a urýchlene sa vrátil domov. Na Slovensko tiež prichádzajú zahraničné kondolencie.

Listy z Budapešti

“Maďarský premiér Viktor Orbán vyjadril úprimnú sústrasť svojmu slovenskému kolegovi Petrovi Pellegrinimu v súvislosti s tragickou autobusovou haváriou neďaleko Nitrianskych Hrnčiaroviec,” píše maďarský portál Hungary Today.

Rovnakú podporu v ťažkej chvíli zaslal Slovensku aj maďarský prezident János Áder. “Vo svojom vyhlásení, ktoré zverejnil aj na oficiálnej stránke prezidentského úradu, vyhlásil, že ho hlboko zasiahla táto správa o 12 mŕtvych a 20 zranených, medzi ktorými sú aj deti. Všetkým zraneným zaželal skoré uzdravenie,” dodáva Hungary Today.

Môže za to mobil?

Policajti medzitým stále pracujú na objasnení príčin nehody a vypočúvajú svedkov. Z prostredia polície unikla aj informácia, že za tragickou haváriou by mohlo byť dvojnásobné zlyhanie ľudského faktora. Nielenže bol nákladiak zrejme preťažený, ale šofér mohol v kritickom okamihu aj telefonovať. Táto verzia sa však zatiaľ nepotvrdila.

Dostatočne mrazivé sú aj tie informácie, ktoré už o tragickej nehode vieme. Nákladiak plne naložený štrkom schádzal z kopca. Zrejme pod vplyvom vysokej rýchlosti sa vozidlo s ťažkým nákladom rozkývalo a začalo doslova tancovať na ceste. Vodič autobusu už mohol len s hrôzou sledovať, čo sa deje pred ním v protismere. Reálne však zrážke zabrániť nemohol. Náves ho trafil z ľavého boku a všetci, ktorí tam sedeli, prakticky nemali šancu.

Medzi obeťami, ktoré zaplatili životom, sú aj tri sedemnásťročné dievčatá, dvaja stredoškoláci i manželský pár. Vláda už na piatok vyhlásila štátny smútok.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Tragická nehoda pri Nitre
43
Galéria
Zdroj: Prezídium HAZZ SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM