MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Koniec policajných špičiek rúca Ficov svet

Nevídané zatýkanie bývalých vrcholných predstaviteľov slovenskej polície, prokuratúry i súdov púta veľkú pozornosť aj v zahraničných médiách. Opäť sa vynárajú poznámky o mafiánskom štáte.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Koniec policajných špičiek rúca Ficov svet
Zdroj: TASR

Zadržaných vplyvných mužov, ktorí v ére Smeru ovládali celý justičný systém na Slovensku, je už toľko, že ich bežný človek ani nedokáže vymenovať. Najväčšie ryby sú bývalý policajný prezident, bývalý šéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a špeciálny prokurátor, ktorý sa vzdal funkcie priamo z väzby. Pre Slovensko to nie je dobrá vizitka v zahraničí.

Ficov systém

Policajné zatýkanie na Slovensku si všíma belgický portál lalibre.be. Uvádza, že „bývalé vedenie slovenskej polície je obvinené zo zosnovania zločineckej skupiny“. A pridáva aj politické hodnotenie.

„Rúca sa celý systém Roberta Fica, ktorý vládol na Slovensku viac ako desať rokov,“ píše lalibre.be.

Zadržaní bývalí funkcionári majú na krku skutočne vážne paragrafy. Čelia obvineniam nielen zo zosnovania zločineckej skupiny, ale aj z prijímania úplatku a zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Podľa výpovedí svedkov sa mali údajne stretávať na tajných schôdzkach, kde sa mali dohadovať, ako budú pokračovať vybrané trestné konania za úplatky a iné výhody.

Užite si to, dámy a páni

Téme sa podrobne venuje aj nemecký portál dw.com. Vracia sa až k práci Jána Kuciaka a pripomína, že zavraždený novinár rozkrýval aj pozadie štátnych zákaziek firmy Bonul, ktorej majiteľ bol rodinný príbuzný so zadržaným policajným exšéfom Tiborom Gašparom.

„Kuciakova vražda zvrhla Ficovu vládu a odštartovala veľké vyšetrovanie korupcie na najvyšších miestach slovenskej polície a justície,“ uvádza dw.com.

Portál pridáva aj slová premiéra Igora Matoviča, ktorý obvinených top exfunkcionárov označil za priateľov Roberta Fica a Petra Pellegriniho.

„Užite si to, dámy a páni… My budeme robiť všetko, aby sa už nikdy nevrátila doba, keď mafia ovládala štát,“ cituje dw.com slová slovenského premiéra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM