Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Krajina vysychá, lesy miznú… bude pod Tatrami savana?

Budúcnosť vraj neveští pre stav slovenskej prírody veľa dobrého. Klimatická zmena sa nemilosrdne podpisuje pod stavom vodných zdrojov a lesov, ktoré postupne ubúdajú.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Krajina vysychá, lesy miznú… bude pod Tatrami savana?
68
Galéria
Zdroj: TASR

Boj proti otepľovaniu klímy je veľkou témou súčasnej európskej i svetovej politiky. Čoraz viac priestoru sa venuje otázkam, ako zabrániť prudkým výkyvom počasia, záplavám a vysychaniu vodných zdrojov.

S týmito problémami bojuje aj Slovensko a všíma si to čínsky portál CGTN. Jeho reportéri dokonca navštívili viaceré ohrozené slovenské lokality.

Ohrozené vody

“Slovensko čelí klimatickej zmene, nedostatku vody a odlesňovaniu,” hlása titulok článku portálu CGTN.

Uvádza, že v dôsledku otepľovania klímy môže Slovensko v nasledujúcich dekádach prísť až o polovicu svojich vodných zdrojov. V súčasnosti je pritom krajinou, ktorá sa môže popýšiť jednými z najbohatších zásob vody v strednej Európe.

“Lenže nárast priemerných teplôt zasiahol krajinu dvojitou ranou – trpí nielen nižšími zrážkami, ale aj vyšším odparovaním vody. Následkom je skutočnosť, že Slovensko sa stáva suchším ako kedykoľvek predtým,” píše CGTN. Jeho redaktori získavali skúsenosti aj priamo v teréne, keď navštívili napríklad jazerá v Rusovciach neďaleko Bratislavy.

Trpia aj hory

Portál cituje slová profesora Ľuboša Juríka zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre: “Vodné zdroje sa strácajú najmä na strednom Slovensku a nemajú dostatočný prítok, aby sa obnovovali. Znižuje sa aj ich kvalita, množia sa v nich riasy, ktoré ich ohrozujú. Je to priamy následok klimatickej zmeny. Naše vody sa prehrievajú.”

V bezpečí nie sú podľa portálu ani slovenské hory, napríklad Nízke Tatry. Ohrozuje ich najmä kombinácia klimatickej zmeny, rozširovania sa škodcov v podobe rôzneho hmyzu, ktorý napáda stromy a odlesňovania.

“Rýchly rozvoj turizmu prilákal developerov a výstavbu veľkých hotelov, čo je problém. Je to totiž spojené s veľkým výrubom stromov, aby uvoľnili miesto na výstavbu lyžiarskych zjazdoviek,” píše CGTN.

Ekologickú hrozbu pre portál potvrdzuje aj Robert Kanka zo Slovenskej akadémie vied. Uvádza, že slovenské národné parky významne trpia pod veľkým tlakom turizmu. “Ľudia chcú lyžovať a keď sa pre nich stavajú vo veľkom zimné strediská, má to podstatný vplyv na tamojšie ekosystémy.”

Lykožrút v Tatrách ničí živé stromy
68
Galéria
Foto: Ján Slivinský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM