Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česi počítajú veľké šelmy… a niektorí ich chcú vystrieľať

Medvede, rysy, vlci sú vo viacerých slovenských horách bežne rozšírené. Ľudia ich berú ako prirodzenú súčasť tamojšej prírody, hoci majú aj svojich neprajníkov. Trochu inak to vnímajú Česi.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi počítajú veľké šelmy… a niektorí ich chcú vystrieľať
6
Galéria
Zdroj: TASR

Aj v Česku žijú v lesoch väčšie šelmy, hoci ich počty sú pomerne nízke. Väčšinou ide o kusy, ktoré sa tam zatúlali zo Slovenska, alebo ich tam previezli ochranári a zapáčilo sa im tam.

Pre časť verejnosti sú to však stále nežiadúci votrelci, ktorí môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. Ochrancovia prírody nedávno zisťovali ich počet.

Desať rysov

Českí ochranári začali zisťovať počty rysov, medveďov a vlkov v Chránenej krajinnej oblasti Beskydy. “Podľa stôp v snehu či blate a ďalších pobytových znakov ako je trus a korisť zisťujeme, koľko šeliem sa na tomto území pohybuje,” cituje český portál novinky.cz koordinátorku mapovania Danu Bartošovú.

Dodáva, že pracovníkov Agentúry ochrany prírody a krajiny zaujíma aj to, ktoré lokality šelmám aktuálne vyhovujú a aké migračné trasy využívajú pri pohybe krajinou.

“Podľa posledných odhadov sa len v oblasti Beskýd vrátane priľahlej pohraničnej oblasti Slovenska vyskytuje zhruba desať rysov,” dodáva Bartošová.

Vlci samotári

Podľa sčítania sa v Beskydách vyskytujú aj vlci. Väčšia vlčia svorka však žije hlavne na slovenskej strane Javorníkov. Na českej strane Beskýd sa im zrejme až tak veľmi nepáči a potulujú sa tam skôr vlci samotári. Už tam však zachytili aj medveďa.

“O medvedici Eme, ktorá sa minulý rok presunula z Beskýd na Slovensko, teraz nemáme žiadne správy. Ale na jeseň minulého roka sme zaznamenali mladého medvedieho samca, ktorý opakovane spôsobil škody na včelstvách v horách v blízkosti Rožnova pod Radhoštěm,” cituje portál Bartošovú.

Medveď sa vraj neskôr presunul do odľahlejšej časti Beskýd, kde podľa ochranárov stále žije. “Beskydy sú jediné miesto, kde u nás tieto tri druhy veľkých šeliem žijú,” uzatvárajú novinky.cz. Nie všetci českí čitatelia sú však z toho nadšení.

“Prítomnosť šeliem v našej prírode nie je nič dobré. Nie nadarmo ich naši predkovia vyhubili. Veľmi dobre vedeli, čo robia,” píše jeden z čitateľov v reakciách pod článkom. Z ostatných reakcií je však zrejmé, že nie všetci tento názor zdieľajú.

Medvede z bojnickej zoo
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM