Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Lajčák priznal, že Kuciakova vražda ovplyvní voľby

Mimoriadne otvorené slová prvého muža slovenskej diplomacie pomenúvajú aktuálnu realitu veľmi presne - Slovensko je dnes inou krajinou ako pred Kuciakom a to zasiahne aj voľby.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Lajčák priznal, že Kuciakova vražda ovplyvní voľby
6
Galéria
Zdroj: TASR

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák poskytol rozhovor ruskej pobočke amerického portálu Voice of America. Veľmi úprimne hovorí o tom, ako on sám vníma schopnosť slovenských vyšetrovacích a justičných orgánov odhaliť a potrestať páchateľov vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Popisuje tiež, ako veľmi táto tragédia zasiahla celú krajinu.

Slovensko je dnes iná krajina

“Musím povedať, že táto vražda zmenila moju krajinu. Dnes je to iné Slovensko ako pred tým,” cituje slová Miroslava Lajčáka portál Voice of America. Minister zároveň dodáva, že tí, ktorí si objednali tento odporný zločin, dosiahli presný opak toho, čo chceli.

Naráža tým na fakt, že cieľom bolo umlčať Kuciaka, ale v skutočnosti sa začalo o jeho investigatívnych zisteniach písať a informovať viac ako kedykoľvek pred tým.

Voice of America pripomína, že slovenský top diplomat poskytol rozhovor len deň potom, ako slovenské orgány ukončili vyšetrovanie vraždy a podali obžalobu na Mariana Kočnera a ďalších troch ľudí, ktorí zločin sprostredkovali a vykonali. “Slovenskí občania teraz žiadajú maximálnu transparentnosť, nulovú korupciu a žiadne tolerovanie zneužívania polície a súdov,” dodal M. Lajčák.

Voľby budú poznačené

Slovenský minister zahraničných vecí pridal aj pomerne osobné hodnotenie diania okolo vraždy, čo nebýva zvykom: “Neviem si predstaviť ten pocit, keby sa nám nepodarilo odhaliť vrahov. Je mimoriadne dôležité vedieť, že spravodlivosť zvíťazí,” cituje jeho slová Voice of America.

Miroslav Lajčák túto potrebu spravodlivého procesu vysvetľuje tým, že je to mimoriadne dôležitý signál z politického i morálneho hľadiska. Vyšetrovanie Kuciakovej vraždy je totiž vnímané ako skúška schopnosti a nestrannosti slovenskej polície i súdnictva.

V neposlednom rade však kauza má aj veľmi silné politické následky, ktoré sa zrejme ešte len prejavia v plnej sile vo februári budúceho roka: “Niet pochýb o tom, že táto vec bude hrať dôležitú úlohu aj v nadchádzajúcich parlamentných voľbách,” dodáva Miroslav Lajčák.

Voice of America pripomína, že predvolebné preferencie zatiaľ ukazujú mierny pokles popularity vládneho Smeru a percentá klesajú aj ďalším stranám vládnej koalície. “… je to následok pocitu, že nedokázali rýchlo reagovať na Kuciakove odhalenia prepojení medzi talianskou zločineckou skupinou a slovenskými vládnymi predstaviteľmi,” dodáva Voice of America.

Foto: ilustračné

Miroslav Lajčák
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM