TOS Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ľudstvo má problém, no mladá Slovenka je na pokraji PREVRATNÉHO objavu!

Mladá slovenská mikrobiologička získala ocenenie Kreatívny superhrdina Českej republiky 2023.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ľudstvo má problém, no mladá Slovenka je na pokraji PREVRATNÉHO objavu!
Zdroj: Instagram.com/Stanci.Kralova

Podľa vedcov hrozí, že ľudia začnú umierať aj na bežné bakteriálne infekcie, pretože antibiotiká strácajú svoju účinnosť. Ako píše český server Idnes.cz, nádejou je nový typ antibiotík, ktorý v Antarktíde vyvíja tím slovenskej vedkyne Stanislavy Bezdíček Královej.

Plány

Mladá mikrobiologička sa tak snaží o to, aby sa ľudstvo doslova nevrátilo do obdobia pred vynájdením penicilínu.

„Dúfam, že do konca roka sa nám s kolegami podarí podať minimálne jeden patent novej účinnej antimikrobiálnej látky a do konca ďalšieho roka ideálne ďalšie dva patenty,“ uviedla pre MF Dnes mladá mikrobiologička zamestnaná na Viedenskej univerzite.

Ocenená

Mladá Slovenka, ktorá má aj české občianstvo, nedávno získala ocenenie Kreatívny superhrdina Českej republiky 2023.

„Cena kreatívnych hrdinov je pre mňa úžasná, pretože ako vedci obvykle nedostávame ocenenia od verejnosti a dokonca ani od kolegov. Verím, že toto ocenenie prispeje k tomu, že si náš unikátny výskum všimnú ďalšie univerzity a že budú ochotné nám pomôcť a spolupracovať na ňom,“ uviedla podľa CzechCrunch.cz na margo ocenenia Králová.

Podľa jej slov za posledných 30 rokov nebola na trh uvedená žiadna nová skupina antibiotík. Pritom vedecké tímy po celom svete sa snažia o chemickú syntézu nových antibiotík, no zatiaľ neúspešne.

Inovatívny prístup

Dnes používané antibiotiká sú väčšinou prírodného pôvodu, vyprodukované hubami či baktériami, preto podľa Slovenky dáva zmysel vrátiť sa k tomu, čo funguje a hľadať v prírode.

„Náš prístup je ale iný, inovatívny, chceme využiť skupiny mikroorganizmov, ktoré sa pri vhodnej kombinácii špecifických druhov vzájomne motivujú a produkujú unikátne látky,“ uviedla koncom vlaňajška v rozhovore pre Vedavyzkum.cz.

Od študovania antarktických druhov mikroorganizmov si sľubujú väčšiu novosť a tým aj pomalší vznik rezistencie. " Zároveň na Antarktíde majú mikroorganizmy horšie podmienky a menej živín, musia sa tak viac snažiť a byť kreatívnejšie v produkcii látok," vysvetlila Stanislava Bezdíček Králová.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM