Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Mafiánsky boss utýral leva

Úbohé divé zviera už bolo len kosť a koža, keď ho zachránili zo záhrady slovenského mafiánskeho bossa. Teraz má šancu znovu sa vrátiť do divočiny.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Mafiánsky boss utýral leva
Zdroj: TASR

Indický portál Thehindu.com popisuje kruté osudy veľkých mačkovitých šeliem, ktoré žili ťažký život cirkusových zvierat alebo domácich “miláčikov,” či skôr nechutných živých atrakcií na pozemkoch boháčov bez srdca. V Holandsku funguje centrum, ktoré dáva týmto zvieratám druhú šancu. Trénuje ich v love a učí ich samostatnosti, aby sa mohli aspoň čiastočne vrátiť späť do prírody. Pre mnohé je to už nemožné scenár, pretože im ich pôvodní majitelia vytrhali trháky a tak by sa už v divočine nedokázali uživiť. Niektoré mačkovité šelmy však majú ešte šancu – ako Omar.

Krutý osud

„Omar žil ako malé levíča v cirkuse, kde ho používali ako atrakciu pre turistov, ktorí si ho mohli pohladkať a odfotiť sa s ním. Napokon ho predali slovenskému mafiánskemu bossovi, ktorý ho držal vo svojej záhrade ako domáce zvieratko,“ píše Thehindu.com.

Meno slovenského mafiána neuvádza, ale je známe, že tejto výstrednosti holdovali viacerí známi boháči. Médiá v minulosti priniesli informáciu o tom, že aj veľkopodnikateľ Jozef Majský držal na svojom pozemku v stiesnených podmienkach leva, či tigra.

“Keď holandská nadácia na záchranu levov Omara zachránila v marci 2015, trpel podvýživou a zostala z neho len kosť a koža pokrytá ranami. Trvalo mu dva roky, kým sa zotavil,” píše portál. Našťastie, Omar našiel záchranu v holandskom centre, ktoré mu dáva šancu na nový život.

Späť do divočiny

Portál popisuje, že holandské centrum záchrany divokých mačiek severne od Amsterdamu zriadilo pre svoje levy, tigre, či leopardy špeciálny tréningový program so simulátorom bežiacej koristi. Vďaka nemu sa šelmy učia znovu loviť, posilňujú si svaly a obratnosť.

Aj Omar si už užíva voľnosť svojho nového holandského domova. Stále však si však nesie zopár starých jaziev a v jeho pohľade je stále cítiť opatrnosť a nedôvera. Čoskoro ho vypustia do ešte lepšieho prostredia – na rozsiahly pozemok záchranného centra Emoya v severnej časti Južnej Afriky. Ak sa mu bude dariť, postupne bude môcť prejsť do malej zabezpečenej časti africkej savany.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM