MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Majský je vraj na smrteľnej posteli. Do basy sa mu nechce

Jozef Majský rozhodne nepôsobí ako muž s chlapským správaním. Celé roky nebol schopný odvážne čeliť súdnemu procesu, robil obštrukcie a teraz mu robia alibi českí lekári, aby si nemusel odpykať vymeraný trest.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Majský je vraj na smrteľnej posteli. Do basy sa mu nechce
Zdroj: TASR

Český portál blesk.cz píše o objavení Jozefa Majského na pražskej psychiatrii. Najvyšší súd v Bratislave ho nedávno odsúdil na deväť rokov za mrežami. Po podnikateľovi zodpovednom za obrovské nebankové podvody v BMG Horizont sa však zľahla zem a tak na neho súd vydal medzinárodný zatykač. Českí policajti ho nakoniec vypátrali. Jeho návrat domov je však otázny.

Majský sa skrýval

Portál blesk.cz uvádza, že českí policajti okamžite zareagovali na výzvu slovenských kolegov a začali po Majskom intenzívne pátrať. Nebolo to však vôbec ľahké:

“Prvotné snahy neviedli k žiadnemu výsledku. Získané indície nasvedčovali tomu, že odsúdený Majský sa začal skrývať,” píše blesk.cz.

Napokon však policajti slávili úspech – muža zodpovedného za podvedenie tisícov ľudí objavili na pražskej psychiatrii. Lenže jeho transport do väzenia na Slovensko zatiaľ nie je možný.

“Lekári bránia orgánom činným v trestnom konaní v ďalšom postupe. Preto je Jozef Majský naďalej vedený ako hľadaná osoba,” cituje portál z policajného vyjadrenia.

Je smrteľne chorý

Posledné roky ukázali, že Jozef Majský je naozaj majster vo vyhýbaní sa spravodlivosti. Pravidelne nechodil na súdne pojednávania a proces sa natiahol na neuveriteľných 16 rokov. Napokon však verdikt deväť rokov za mrežami predsa len padol.

„Spravodlivosť a zákonnosť dobehla aj ďalšieho, kto si celý život myslel, že je nad zákonom a spravodlivosťou a že obštrukciami sa zákonnosti a spravodlivosti vyhne,“ vyhlásil prokurátor Ján Šanta.

Lenže blesk.cz dodáva, že odsúdený podnikateľ si stále drží v ruke poslednú kartu a odmieta sa vzdať: “V akej base miliardár skončí, a či vôbec, je zatiaľ nejasné. Okrem slovenského má aj české občianstvo, takže trest by si mohol odpykať aj u nás.”

Denník Sme urobil rozhovor s Majského synom. Otca sa zastával a tvrdil, že je v mimoriadne zlom zdravotnom stave. “Áno, je na smrteľnej posteli,” vyhlásil Majský junior. Následne sa poopravil a dodal, že vyzerá, akoby bol na smrteľnej posteli.

Novinári Denníka Sme mu však oponovali, že im sa podarilo telefonicky s jeho otcom spojiť a hoci sa s nimi nebavil, neznel ako nevládny muž. “Keby ste mu dali nejakú otázku, tak on nevie, kde je sever,” dodal podnikateľov syn.

Rozhodujú Česi

Aktualizované 18:05 „Môžeme potvrdiť, že Jozef Majský bol dnes o 12:25 zadržaný v pražskej nemocnici. To, čo bude nasledovať, je v plnej kompetencii českých orgánov. Keďže stále platí, že nenastúpil do výkonu trestu na základe právoplatného rozsudku, je aj naďalej zo strany slovenskej polície vedený ako hľadaná osoba,“ informuje Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

Nakoľko o ďalších krokoch teraz rozhodujú české orgány, Policajný zbor nedisponuje žiadnymi inými informáciami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM