rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Máme jedny z najnižších platov v celej EÚ. Horšie je na tom iba päť krajín!

Najvyššiu ročnú mzdu v roku 2021 mali zamestnanci v Luxembursku. Slováci zarábajú necelú polovicu priemeru Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Máme jedny z najnižších platov v celej EÚ. Horšie je na tom iba päť krajín!
Zdroj: pixabay.com

Priemerná ročná mzda zamestnancov na plný úväzok v Európskej únii dosiahla v roku 2021 približne 33,5–tisíca eur,“ informuje európsky štatistický úrad Eurostat. Slováci s ročným príjmom 16,2–tisíca eur patria naďalej medzi najmenej zarábajúcich pracovníkov.

Najvyššie mzdy v EÚ majú ľuďa v Luxembursku, kde v priemere za rok zarobia vyše 72–tisíc eur. V prvej trojke sa nachádzajú aj Dánsko a Írsko. Spomedzi bývalých krajín socialistického bloku dostávajú najlepšiu výplatu v Slovinsku, takmer 29–tisíc eur ročne.

Menej ako dvadsaťtisíc eur zarábajú zamestnanci v ôsmych štátoch únie,“ informuje štatistický úrad. Horšie platení ako na Slovensku sú zamestnanci v Grécku, Poľsku, Rumunsku a Maďarsku. Najmenej, 12,6–tisíc eur, zarábajú ľudia v Bulharsku.

Lákadlo pre cudzincov

Predovšetkým mzdy v krajinách západnej Európy sú lákadlom pre pracovníkov z celého sveta. „V snahe prilákať najmä kvalifikovaných cudzincov spustila EÚ už v roku 2009 systém modrej karty,“ uvádza Eurostat.

Systém umožňuje jednoduchšie zamestnávanie ľudí z tretích krajín, najmä v profesiách, v ktorých je v rámci únie silný dopyt po pracovnej sile.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM