Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Medzinárodná hanba pre odsúdeného zločinca

Násilník, ktorý v Anglicku okradol dieťa, sa dostal predčasne z väzenia von, zmenil si doma meno a opäť sa vrátil do Veľkej Británie, odkiaľ ho už raz vyhostili.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Medzinárodná hanba pre odsúdeného zločinca
Zdroj: TASR

Takéto počínanie justičných a civilných orgánov právom pobúrilo britskú verejnosť. Príbeh sa začína v roku 2018, keď Slovák Patrik Gunár podlo prepadol a olúpil len 12-ročné britské dievča v meste Derby. Prepad zaznamenala priemyselná kamera na ulici a Britom sa vďaka veľkému úsiliu policajtov i verejnosti podarilo slovenského násilníka dolapiť. Odsúdili ho na tri roky väzenia, deportovali na Slovensko, ale prešiel len niečo viac ako rok a Gunár sa opäť zjavil na mieste činu v Anglicku. Ako je to možné?

Bitka o telefón

Prípad Patrika Gunára zaznamenal vo Veľkej Británii zvýšenú pozornosť. Verejnosť dojala najmä udatnosť 12-ročného dievčaťa, ktoré sa nezľaklo dospelého násilníka a pol minúty s ním statočne bojovalo o svoj smartfón. Nerovný boj napokon, prirodzene, prehrala a Slovák Gunár jej mobil ukradol.

Na zverejnených záberoch z priemyselnej kamery je vidieť, ako surovo sa násilník k dievčaťu správal. Keď ho policajti neskôr vypátrali a postavili pred sudcu, vyhlásil, že dieťa s mobilom si vybral zámerne, pretože to bola ľahká korisť. Za obzvlášť odsúdeniahodnú lúpež ho sudca poslal za mreže na tri roky. Zároveň mu udelil zákaz opätovného vstupu na britské územie.

Som späť!

Gunára však po deviatich mesiacoch Briti prepustili na základe špeciálneho programu predčasného prepustenia zločincov, ktorých je možné deportovať späť do ich vlastni. Násilník sa tak nútene musel vrátiť na Slovensko.

“Gunár si doma zmenil meno na Patrik Krajňák. Následne sa minulý mesiac opäť vrátil do Spojeného kráľovstva,” píše britský portál Daily Mail. Dlho však na slobode nezostal. Portál uvádza, že ho odhalil špeciálny tím, ktorý mapuje pohyb cudzincov, ktorí na britskom území spáchali nejaký zločin.

“Súd udelil Gunárovi trest dodatočných 18 týždňov za mrežami za porušenie deportačného rozkazu. Podľa polície si tiež odkrúti zvyšok svojho pôvodného trojročného trestu vo Veľkej Británii a až následne ho opätovne deportujú do vlasti,” uvádza DailyMail.

Okolnosti prípadu vrhajú zlé svetlo na medzinárodnú povesť Slovenska. Sudca Jonathan Taaffe vyhlásil, že je to celé z viacerých dôvodov znepokojujúce: “Bol odsúdený za obzvlášť odsúdeniahodný zločin voči 12-ročnému dieťaťu. Verejnosť sa môže pýtať, ako je možné, že sa mu podarilo predčasne dostať na slobodu. Musím povedať, že je mimoriadne zvláštne, že ho prepustili po odsedení deviatich mesiacov z trojročného trestu.”

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM