Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Menej zlodejov, viac násilníkov. Máme sa čím chváliť?

Vraj sa u nás menej kradne a viac vraždí. Mrazivú štatistiku slovenskej kriminality si všíma aj zahraničná tlač.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Menej zlodejov, viac násilníkov. Máme sa čím chváliť?
Zdroj: TASR

Bezpečnosť krajiny je dôležitý ukazovateľ pre každého zahraničného návštevníka. Turista si dobre rozmyslí, či príde stráviť dovolenku na miesto, kde ho za prvým rohom môžu prepadnúť. Slovensko je v týchto dňoch pod zahraničným drobnohľadom viac ako inokedy, pretože predsedá Európskej rade. V oblasti kriminality však pôsobí zmiešaným dojmom.

Neokradnú vás, ale dostanete do zubov

“Bratislava je bezpečnejšia ako kedykoľvek pred tým,” znie titulok európskeho portálu NewEurope. Pre aktuálne hlavné mesto EÚ to je celkom dobrá reklama. Článok však pokračuje aj menej lichotivou štatistikou.

“Počet krádeží a lúpeží na Slovensku klesol a vzrástol počet násilných trestných činov. Vyplýva to z najnovších policajných údajov za prvý polrok 2016,” píše NewEurope. Zdôrazňuje, že Bratislava sa už nenachádza medzi najnebezpečnejšími miestami krajiny.

Portál cituje viceprezidenta Policajného zboru SR Ľubomíra Ábela, ktorý vysvetľuje, čo dokázalo stlačiť kriminalitu na Slovensku a obzvlášť v Bratislave. “Je to najmä viac policajtov v uliciach po teroristických útokoch v Európe, čo môže mať výchovný účinok na mnohých páchateľov.”

PREČÍTAJTE SI AJ: SVET O SLOVENSKU: Thajská polícia dokázala pre slovenskú turistku nemožné

Zradná štatistika

Prečo však narástol počet násilných trestných činov viceprezident nevysvetlil. Zverejnil len čísla, podľa ktorých sa v tejto kategórii stalo o 500 skutkov viac ako vlani. V prípade vrážd sa ich počet zvýšil z vlaňajších 29 na tohtoročných 34.

Ľubomír Ábel sa domnieva, že pri vraždách mohla svoju úlohu zohrať aj zradná štatistika, ktorá často deformuje realitu. Niektoré staré mafiánske popravy sa totiž podarilo zdokumentovať až teraz. Konkrétne len nedávno policajti zasahovali v Trnavskom kraji a obvinili skupinu mužov z mafiánskych vrážd starých aj pätnásť rokov.

Rovnako zrejme úraduje hra čísiel a vykazovania skutkov aj pri ekonomickej kriminalite, kam patria aj daňové podvody. Podľa štatistiky poklesla o viac ako 1200 prípadov. Ťažko sa však verí, že by sa na Slovensku zrazu menej kradlo. Je viac pravdepodobné, že sa len policajtom podarilo usvedčiť menší počet špekulantov a zlodejov v bielych golieroch. A to rozhodne nie je dôvod na radosť.

PREČÍTAJTE SI AJ: BRITÁNIA O SLOVENSKU: Donald Trump má manželku spod Tatier!

SVET O SLOVENSKU: Menej zlodejov, viac násilníkov. Máme sa čím chváliť?
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM