Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Mladé dievčatá predávali za 10-tisíc libier

Až 70 britských policajtov za jeden večer rozbilo sieť pasákov a priekupníkov s “bielym mäsom.” Slovenky sú medzi obeťami aj páchateľmi.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Mladé dievčatá predávali za 10-tisíc libier
Zdroj: TASR

“Bolo to strašné,” hovorí skúsený britský policajný inšpektor o údele mladých dievčat zo Slovenska, ktoré museli v otrasných podmienkach ako prostitútky obslúžiť za noc celé zástupy nadržaných mužov.

Britská polícia ich utrpenie ukončila, keď rozložila sieť ich pasákov, ktorí dievčatá dovážali doslova ako tovar zo Slovenska. O prípade píše britský portál Heraldscotlan­d.com.

Skoro ešte deti…

Rozsiahla sieť priekupníkov mala sídlo v Glasgowe, ale svoje chápadlá roztiahla po celej Veľkej Británii. Veď biznis s mladými dievčatami ide na odbyt. Najmä, keď sotva dospelé Slovenky vo veku 18 až 25 rokov majú pre kriminálnikov dvojaké využitie – buď ich predávali ako nevesty Pakistancom, alebo ich nútili k masovej prostitúcii, prípadne jedno po druhom…

Britský inšpektor Steven McMillan opísal podrobnosti pre Heraldscotland.com: “Obeťami sa často stávajú mladé ženy z veľmi chudobných pomerov. Majú nízku inteligenciu a sú naivné…”

Scenár ich príchodu do Veľkej Británie je väčšinou rovnaký. Doma im niekto nasľubuje dobrú prácu a skvelý život v zahraničí. Keď však pricestujú do svojho nového bydliska, zostanú veľmi prekvapené.

“Pred príchodom im nikto o žiadnej svadbe nič nepovie. Potom ich tu privedú do nejakého domu a do izby vstúpia dvaja – traja muži. Dievčaťu jednoducho oznámia – teraz si s ním, má tvoje doklady, vydáš sa za neho… a to všetko v jazyku, ktorému vôbec nerozumie,” hovorí McMillan.

Dobrý biznis

Portál dodáva, že dievčatá si takto kupovali najmä Pakistanci, ktorí vďaka sobášu s občiankou EÚ mohli zostať vo Veľkej Británii. Cena za nevestu sa pohybovala od troch do desať tisíc libier. Ak sa náhodou pre mladú Slovenku nenašiel hneď ženích, jej osud bol rovnako zúfalý.

„Niektoré obete, ktoré hneď nepredali, znásilnili a prinútili k prostitúcii,“ píše portál. Dodáva aj svedectvo policajného inšpektora, z ktorého mrazí: „Keď sa rozprávate s tými dievčatami o tom, čo zažili, je to absolútne strašné. Nemali jedného – dvoch klientov za noc, ale celé zástupy mužov.“

Kriminálny gang rozbilo 70 policajtov za jedinú noc v rámci veľkej operácie v Glasgowe. Zasahovali v štyroch bytoch a zadržali päť priekupníkov – dve Slovenky vo veku 40 a 25 rokov, dvoch Slovákov vo veku 58 a 28 rokov a jedného 35-ročného Nepálčana. Do bezpečia previezli 16 mladých dievčat. Niektoré sa rozhodli vrátiť domov na Slovensko, iné chceli zostať vo Veľkej Británii.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM