Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Môžete si kúpiť vynosenie dieťaťa?

Aj páry, ktoré sú neplodné, alebo homosexuálne sa stále môžu dočkať vytúženého potomka. Ak nechcú využiť adopciu, môžu osloviť náhradnú matku, ktorá im dieťa vynosí. Vraj aj na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Môžete si kúpiť vynosenie dieťaťa?
Zdroj: Pixabay.com

Vedecký pokrok zásadne zmenil život moderných ľudí vrátane reprodukcie. Vďaka umelému oplodneniu sa dnes môžu tešiť z vlastných detí aj páry, ktoré by ešte v nie celkom dávnej minulosti zostali bezdetné. Ale čo v prípade, že žena nemá maternicu, alebo ide o manželský pár dvoch gayov? V niektorých krajinách majú možnosť využiť náhradnú matku, takže si vlastne prenajmú jej maternicu. Podľa francúzskeho portálu Futura Santé je to možné aj na Slovensku.

Kde sa stala chyba?

“Inštitút náhradnej matky je vo Francúzsku zakázaný. Táto služba je však legálna alebo aspoň tolerovaná v krajinách ako Portugalsko, Belgicko, Holandsko, Írsko, Veľká Británia, Poľsko, Slovensko a Rumunsko,” píše francúzsky portál.

Táto informácia je zarážajúca, pretože oficiálne sa v slovenskom zákone o rodine uvádza, že matkou dieťaťa je žena, ktorá dieťa porodila. Žiadna iná. Zákon ďalej stanovuje, že akékoľvek dohody, ktoré by boli v rozpore s týmto faktom sú neplatné. To znamená, že inštitút náhradnej matky na Slovensku nie je legálny.

Francúzsky portál neuvádza, prečo zaradil Slovensko do zoznamu krajín, kde je “prenájom maternice” povolený, či aspoň tolerovaný. Nevedno teda, či má informácie o tom, že tieto praktiky sa potajme dejú aj v slovenských pôrodniciach, alebo došlo len k obyčanej chybe.

Etický problém

Futura Santé však správne píše, že ide o mimoriadne citlivú praktiku, ktorá so sebou prináša veľa rizík a otáznikov: “Pri náhradnom materstve sa vynára množstvo etických problémov, najmä v súvilosti s využívaním ženského tela.” Dodáva, že z tohto dôvodu sa aktuálne národná etická komisia vo Francúzsku vyslovila proti legalizácii tejto praxe v krajine.

Stále však existujú štáty ako Rumunsko, či Grécko, kde sa z náhradného materstva stal výhodný biznis. Finančná odmena však môže motivovať najmä chudobné ženy zo sociálne slabého prostredia, ktoré sú zároveň ľahko zneužiteľné a nikoho nezaujímajú ich city po pôrode, keď sa dieťaťa musia vzdať.

Preto v Dánsku, či Holandsku je možné využiť náhradnú matku len na nezištnej báze, teda bez akejkoľvek finančnej odmeny. To je riešenie najmä pre ženy, ktoré si chcú pomôcť v rámci rodiny. A zároveň sa tak otvárajú možnosti akejsi rodičovskej turistiky. “Keďže náhradné materstvo je vo Francúzsku, Nemecku, či Taliansku zakázané, niektoré páry vycestujú za touto službou do okolitých krajín,” píše Futura Santé.

Zároveň pripomína, že s tým je spojené veľké riziko, keď si takéto vynosené dieťa manželia privezú z cudziny domov a chcú si ho na matrike prihlásiť ako vlastné. Viackrát sa totiž stalo, že úrady vedeli o náhradnom materstve, novorodenca im odobrali a odovzdali ho na riadnu adopciu do inej rodiny.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM