MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Môžeme byť dobrí bez Boha? Prekvapivá odpoveď Slovákov!

Medzinárodný prieskum verejnej mienky priniesol Slovensku jedinečné hodnotenie. Vzťah medzi schopnosťou človeka byť dobrým a jeho vierou v Boha nikde inde nedefinovali práve takto.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Môžeme byť dobrí bez Boha? Prekvapivá odpoveď Slovákov!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Po nástupe Matovičovej vlády sa na Slovensku začalo intenzívne diskutovať o úlohe náboženstva a viery v spoločnosti. Niektorí silne nábožensky založení ľudia z prostredia koalície sa netaja tým, že oddaných kresťanov jednoducho považujú za dôveryhodnejších, hoci na to nie sú žiadne dôkazy.

Medzinárodný prieskum spoločnosti Pew Research Center potvrdil, že niečo podobné si myslia aj bežní ľudia. Prekvapili však výsledky zo Slovenska.

Dobro len od Boha?

Americký portál The Washington Post prináša výsledky zaujímavého prieskumu, ktorý Pew Research Center uskutočnil na takmer 40-tisíc respondentoch v 34 krajinách koncom minulého roka.

“Po celom svete sa 45 percent ľudí vyjadrilo, že viera v Boha je nevyhnutná na to, aby bol človek morálny a hodnotový,” uvádza The Washington Post.

Prieskum uvádza, že takéto spojenie medzi náboženstvom a dobrom v človeku najčastejšie vidia starší ľudia, ktorí sú pravicovo orientovaní. Väčšinou sú to teda konzervatívci, pre ktorých je náboženstvo veľmi dôležité.

Slovenský unikát

Priepasť medzi ľavičiarmi a pravičiarmi v názore na túto otázku je v každej krajine iná. Najväčšia je v USA, kde náboženstvo a morálku automaticky spája 24 percent demokratov (ľavičiarov) a 63 percent republikánov (pravičiarov).

“Slovensko je jediná krajina, kde je tento pomer obrátený. Súvislosť medzi vierou v Boha a morálkou tam vidí o 16 percent viac ľavičiarov ako pravičiarov,” píše The Washington Post.

Túto realitu potvrdzuje aj štýl politiky strany Smer, ktorá bola dlhé roky najpopulárnejšou stranou na Slovensku. Jej predseda Robert Fico sa pred prezidentskými voľbami v roku 2014 snažil osloviť voličov tým, že je nielen silný ľavičiar, ale zároveň bol vychovávaný v katolícky založenej rodine, čo na neho vraj malo dobrý vplyv.

Celkovo zastáva názor o prepojení náboženstva a morálky približne 45 percent slovenských respondentov, čo je ešte o niečo viac ako v katolíckom Poľsku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM