MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Mrazivé spomienky - pred 40 rokmi havarovala Marika Gombitová

Patrí medzi suverénne najobľúbenejšie slovenské speváčky, hoci na verejnosti sa objavuje len veľmi sporadicky. Detaily z nešťastnej noci, po ktorej skončila na vozíku, mrazia aj dnes.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Mrazivé spomienky - pred 40 rokmi havarovala Marika Gombitová
4
Galéria
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Marika Gombitová má svoju silnú skupinu fanúšikov aj v Česku. Preto si český portál idnes.cz rozsiahlo pripomína výročie automobilovej nehody na diaľnici D2 v okrese Břeclav, ktorá slávnu speváčku navždy posadila do invalidného vozíka. Ale čo sa stalo s jej nemeckou kamarátkou, ktorá v tú noc sedela za volantom?

Chcela zostať doma

Nehoda sa stala 1. decembra 1980 o 01:20 nadránom na českej diaľnici D2. Marika sedela v aute, ktoré šoférovala jej nemecká kamarátka Andrea. Práve sa vracali z koncertu Modusu v Brne.

Je mimoriadne smutné, že Marike akoby jej telo vravelo, že nemá nikam chodiť. Len niekoľko hodín pred koncertom jej nebolo dobre a mala horúčku. Preto zavolala kapelníkovi Jankovi Lehotskému.

„Pýtala sa ho, či by mohli vystúpenie zrušiť alebo preložiť. Lehotský to odmietol,“ píše idnes.cz.

Čo sa stane na ceste domov, samozrejme, nikto nemohol tušiť. V noci začalo husto snežiť, fúkal silný vietor a diaľnica sa zmenila na šmýkačku. Auto nemalo zimné gumy a Marika nebola pripútaná.

„Zapli sme si kúrenie a pustili pesničky z nedávno nakrúteného filmového muzikálu Neberte nám princeznú,“ cituje portál speváčkine slová. Náhle auto dostalo šmyk, vyletelo z cesty, niekoľkokrát sa prevrátilo a zostalo na streche v poli.

Sekundy ako večnosť

Portál uvádza Marikine slová, čo sa následne dialo: „Tie zlomky sekundy mi pripadali ako večnosť. Vyletela som predným oknom… na viac si nepamätám, upadla som do bezvedomia.“

Spevácka legenda skončila zakliesnená pod havarovaným autom. Keď ju konečne dostali do nemocnice, bola naozaj v zúboženom stave.

„Počas prevozu mi zabudli zafixovať nohy, takže ma priviezli s mnohými novými zraneniami. Až v nemocnici mi vybrali z vlasov a úst kúsky skla, ktorými som bola úplne posiata.“

V nemocnici si potom vypočula komentáre zdravotníckeho personálu, že už nemá žiadnu šancu a o chvíľu si už na ňu nikto nespomenie. Nestalo sa tak. Hoci sa na nohy už nepostavila, jej spevácka kariéra pokračovala úspešne ďalej.

A čo sa stalo s Andreou, ktorá nehodu zapríčinila? Portál idnes.cz sa snažil dohľadať trestný spis a rozsudok k prípadu tejto autonehody na Okresnom súde v Břeclavi, v oblastnom archíve aj na Krajskom súde v Brne. Nepodarilo sa.

Podľa portálu Andrea aspoň zaplatila Marike polročný pobyt v nemeckých kúpeľoch, kde mohla rehabilitovať.

Gombitová je stále speváckou ikonou
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM