Svet o Slovensku Cestovanie

SVET O SLOVENSKU: Na dovolenke míňame prekvapivo veľa

Ubytovanie pri mori, či v horách, doprava, stravovanie po reštauráciách… to všetko stojí počas dovoleniek nemálo peňazí. Slováci si doprajú viac ako Švédi, Portugalci i Česi.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Na dovolenke míňame prekvapivo veľa
7
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Český portál Blesk si všíma, že Česi potvrdzujú svoju povesť dovolenkových “paštékarov” a žgrlošov, keďže na svojich cestách počas osobného voľna majú skutočne hlboko do vrecka. Hoci v priemere majú lepšie platy ako Slováci, na dovolenke si dovolia menej. Najviac to na zahraničných či domácich cestách roztočia Luxemburčania, či Rakúšania. Veď aj majú z čoho…

Dovolenka za pár stoviek

Koľko ste minuli za minulý rok na dovolenky? Rozpočet priemerného Slováka na tento účel tvoril 249 eur v roku 2017. Vyplýva to zo štatistík Eurostatu.

Do tejto sumy sa započítavajú všetky cesty do zahraničia i v tuzemsku. V porovnaní s európskym priemerom to síce nie je veľa, ale ešte oveľa menej si v tomto smere dovolili Česi. Za jednu dovolenku v priemere zaplatili len 140 eur. Menší rozpočet už mali len Rumuni a to 135 eur.

“Ak Čechom ide niečo dobre, tak cestovať s minimom peňazí,” komentuje tieto štatistiky český portál Blesk. Najviac sa udreli po vrecku Luxemburčania (769 eur) a Rakúšania (641 eur), ktorí majú aj to zodpovedajúco vysoké platy. Je však zaujímavé, že menej ako Slováci zaplatili za jednu dovolenku napríklad Švédi (237 eur) alebo Portugalci (156 eur).

Doma či v zahraničí

Je logické, že inak toto porovnanie vyzerá, ak sa pozrieme na výdavky za dovolenky v zahraničí a v tuzemsku. Tie domáce vyšli priemerného Slováka na 138 eur za jednu cestu. Aj tu sú však Česi hlboko v závese – na domácich destináciách nechali len 72 eur za jednu dovolenku.

Ak sa cestovalo do zahraničia, Slováci zaplatili v priemere za jednu dovolenku 454 eur, ale Česi len 430 eur. V tomto porovnaní kraľujú Dáni, ktorí si na svojich cestách za hranice všedných dní doprajú rozpočet takmer 1300 eur. Blesk uvádza, že Česi jazdili najčastejšie do Chorvátska a hneď na druhom mieste je Slovensko. Cestovanie je v Európe veľký biznis. Celkovo sa na tento účel ročne minie 467 miliárd eur.

Foto: ilustračné

Dovolenka
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM