Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nahradí vás v práci robot?

Nie, toto nie je sci-fi. Vývoj moderných technológii a robotov napreduje tak rýchlo, že pri viac ako polovici slovenských pracovných miest je vysoká šanca, že ľudí nahradia roboty.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nahradí vás v práci robot?
Zdroj: TASR

Už dnes zrejme nenájdete obchod s potravinami, kde by v samostatnom okienku pracoval človek zodpovedný za výkup fliaš. Kedysi to pritom bola bežná práca v každej väčšej samoobsluhe. Lenže doba sa zmenila a túto činnosť už robia buď predavači, alebo samostatné automaty. Medzinárodná organizácia OECD prišla so zaujímavou informáciou, že na Slovensku je takýmto osudom ohrozená viac ako polovica pracovných miest. O téme píše český denník Lidovky.cz.

Nástup robotov

Automaty sú nepomerne výkonnejšie ako ľudia, nepotrebujú pauzu na obed, nemrhajú časom na internete a neutekajú na fajčiarske prestávky. Prácu pritom dokážu urobiť často precíznejšie ako fyzické osoby. Firmy si to dobre uvedomujú a tak zamestnancov vo veľkej miere v budúcnosti nahradia technológie.

„Na Slovensku je viac ako 60 percent pracovných miest, pri ktorých hrozí minimálne 50 percentná šanca, že ich zrušia z dôvodu automatizácie,“ píše český denník. Dodáva, že to je jeden z dôvodov, pre ktoré je slovenská ekonomika krehkejšia ako česká.

„Pri pohľade na hrubý domáci produkt na hlavu sa zdá, že Slovensko veľmi rýchlo Česko doháňa. Zatiaľ čo v roku 1997 bol tento ukazovateľ 64 percent českého HDP, minulý rok to bolo už 87 percent. Pri pohľade na ďalšie údaje sa však toto zdanie vyrovnáva,“ píšu Lidovky.

Okrem zraniteľnej štruktúry ekonomiky sú slovenskou slabinou aj pretrvávajúce regionálne rozdiely. Zatiaľ čo západu krajiny sa darí, na juho-východe sú stále oblasti, ktoré sa dajú označiť za hladové doliny. V Česku žiadny takýto problém neexistuje.

Kto môže prísť o prácu

Najviac ohrození automatizáciou sa môžu cítiť pracovníci, ktorých práca si nevyžaduje veľký osobný prístup a žiadnu kreativitu. Patria sem najmä predavači a skladníci, ale aj recepčné a robotníci v priemyselných halách.

Lietajúce drony môžu doručovať zásielky namiesto poštárov a autonómne autá už dnes dokážu jazdiť bez vodičov, takže v budúcnosti môžu nahradiť vodičov kamiónov, taxikárov a autobusárov. Istú budúcnosť nemajú ani správcovia sociálnych sietí, bankári a úradníci, ktorých môžu nahradiť šikovné softvéry.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM