Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nahý profesor chémie si zakryl genitálie slovenskou vlajkou!

Je to blázon alebo hrdina? Túto otázku si položí každý, kto pozná šialený príbeh Miroslava Iliaša, ktorý v palestínskej Gaze riskoval život, aby našiel tri deti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nahý profesor chémie si zakryl genitálie slovenskou vlajkou!
Zdroj: TASR

Izraelský denník Times of Izrael zverejnil neuveriteľný príbeh slovenského profesora z Bojníc, pri ktorom sa chytíte za hlavu aj za srdce.

V roku 2009 pri návšteve Izraela sa dočítal o márnej snahe židovskej matky Popok spojiť sa so svojimi tromi dcérami, ktoré kedysi sama opustila v pásme Gazy. Dievčatá tam celé roky žili so svojím palestínskym otcom, ktorý však zahynul a matka sa ich chcela opäť ujať. V krajine zmietanej vojnou to však nebolo možné. Miroslav Iliaš sa rozhodol jej pomôcť.

Šialenec?

“Jedného jarného dňa v roku 2014 sa pri ostnatom plote medzi Izraelom a pásmom Gazy slovenský profesor chémie vyzliekol do naha. Intímne partie si zakryl slovenskou vlajkou. V ruksaku mal pozvánku z univerzity v Gaze, kde mal dočasne pôsobiť. Prestrihol kliešťami plot a vkročil do “zóny smrti,” kde izraelskí vojaci strieľajú podozrivých zbehov z Gazy,” píše Times of Izrael.

Denník uvádza, že sa snažil overiť “bizarný” Miroslavov príbeh, ale podarilo sa mu to len čiastočne. Vychádza tak z jeho slov, že k šialenému činu ho motivovala snaha priviesť židovskej matke Popok jej tri deti. Paradoxné je, že nikto s touto záchrannou akciou nesúhlasil. Samotná Popok ho od toho odhovárala a do poslednej chvíle neverila, že to urobí.

Miroslav nevedel, či vôbec samotné deti chcú ísť za svojou matkou, ktorá ich kedysi opustila, keďže sa v Gaze bála o život. Najstaršia z nich, Yasmína, sa dokonca pre časopis Newsweek vyjadrila, že si to neželá, pretože by nemohla žiť v zemi vrahov svojho otca, ktorého zabil izraelský nálet.

Splatenie historického hriechu

Slovenský profesor mal na svoju záchranú misiu historické dôvody: “Moji slovenskí predkovia poslali počas holokaustu na smrť tisícky Židov, môj národ im veľmi ublížil. Teraz je čas na nápravu. Chcel som urobiť niečo veľké, aby som napravil našu reputáciu,” cituje ho izraelský denník. “Za všetkých zabitých Židov som chcel zachrániť aspoň troch,” emotívne dodáva Miroslav.

Keďže do Gazy nie je jednoduché sa dostať, využil svoje akademické kontakty a vybavil si pobyt na miestnej univerzite. Dúfal, že keď tam už raz bude pôsobiť, spojí sa s deťmi a nejako ich prepašuje do Izraela. Zostávalo už iba preniknúť do “zóny smrti” a nenechať sa zastreliť. Poistkou jeho života bola práve nahota.

“Keď už bol pri plote, vyzliekol sa do naha, pretože niekde čítal, že izraelskí vojaci nezvyknú tak často strieľať po nahých ľuďoch… nikto si ho však nevšímal. Tak začal kričať – hej, vojaci, kde ste? Ale stále žiadna reakcia. Tak sa pokojne ešte natrel opaľovacím krémom, aby ho nespálilo slnko a kráčal ďalej,” opisuje neuveriteľné okamihy izraelský denník.

Zdroj: TASR

Veľké odhalenie

Miroslava neskôr zadržala palestínska polícia a previezla ho na výsluch. Snažil sa tváriť ako pro-palestínsky aktivista, ktorý prišiel učiť na univerzitu, ale vyšetrovateľ ho rýchlo odhalil.

“Prinútili ho dať im heslo do jeho mailovej schránky a tam už našli množstvo komunikácie s izraelskou stranou o záchrane dievčat… našli dokonca aj jeho batoh s vecami a dokumentmi, ktorý nechal pri ostnatom plote a dúfal, že ho nájdu izraelskí vojaci.”

Naivný profesor si myslel, že ho palestínski policajti pustia a dokonca sa tváril, že je ochotný urobiť zo seba aj špióna, len aby dievčatá mohli odísť za svojou matkou do Izraela. Vyšetrovatelia to však odmietli a Miroslav skončil vo väzení, kde strávil 37 dní.

“Medzitým už zrejme Červený kríž kontaktoval slovenskú vládu a tá začala pracovať na jeho vyslobodení,” píše izraelský denník. Diplomatické úsilie bolo úspešné a Palestínčania napokon vydali Miroslava do rúk medzinárodnej ľudsko-právnej organizácie, ktorá ho vyviezla z Gazy a posadila rovno na lietadlo na Slovensko.

Times of Izrael má k dispozícii dokument zo slovenského ministerstva zahraničných vecí, ktorý dokazuje, že profesor bol vyhostený z Gazy. Izraelská strana zasa potvrdila, že slovenský akademik dostal desaťročný zákaz vstupu na územie židovského štátu.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM