Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Najhorší vzduch dýchajú v Jelšave

Smutní rekordmani v situácii so smogom v rámci EÚ sú Poliaci a Česi. Môže za to najmä vysoký podiel spaľovania uhlia. Výsledky medzinárodného rebríčka však nemôžu tešiť ani Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Najhorší vzduch dýchajú v Jelšave
11
Galéria
Zdroj: TASR

Projekt AirVisual porovnáva na svojej stránke hodnoty kvality ovzdušia na celom svete. Vychádza z domácich údajov o koncentrácii jemných prachových častíc vo vzduchu. Najhoršie sú na tom ázijské krajiny, ktorým ochrana životného prostredia a ekologické normy veľa nehovoria – Bangladéš, Pakistan, India. Naopak najlepšie sa dýcha v severských krajinách Európy – na Islande, vo Fínsku, Estónsku, Švédsku a Nórsku.

Slovensko má čo doháňať

V rebríčku najviac znečistených krajín, ktorý zverejnil AirVisual, obsadilo Slovensko 40. miesto. Malou útechou môže byť fakt, že dve susedné krajiny sú na tom podstatne horšie – Česko skončilo na 35. priečke a Poľsko už na 29. mieste. Môže za to najmä vysoká miera spaľovania uhlia, ktoré sa v týchto krajinách aj ťaží.

Rebríček AirVisual ponúka aj prehľad situácie podľa jednotlivých miest. Viac ako polovica prvej stovky európskych hriešnikov sa nachádza len v Poľsku a Česku. Desatina takýchto zadymených miest je na Slovensku.

Do Jelšavy radšej s rúškou

Do prvej päťdesiatky miest, ktoré sú v Európe najviac postihnuté smogom, sa dostali dvaja slovenskí zástupcovia – sú to Veľká Ida (43.) a Jelšava (45.) Obe slovenské mestá získali len priemerné hodnotenie, čo je pod limitom stanoveným Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Jelšava je v zimných mesiacoch pravidelne ponorená v smogu a miestni ľudia trpia v zvýšenej miere chorobami dýchacích ciest, najmä astmou. Dôvodov je viacero – Jelšava leží v kotline, čo je ideálne pre tvorbu smogu. Neďaleko sú magnezitové závody a miestni ľudia tiež často doma kúria tuhým palivom. Naopak, najlepšie hodnotenie na Slovensku získali obce Ladomírov a Stará Lesná.

V rámci Európy majú najhoršie výsledky krajiny na Balkáne. S rúškou na ústach by ste mali chodiť najmä v mestách Lukavač, Živinice a Gračanica v Bosne a Hercegovine, čo sú tri najznečistenejšie mestá na starom kontinente. Na nelichotivom jedenástom mieste skončila obec Dolní Lutyne v Česku a poľské Katowice obsadili 15. priečku.

Foto: ilustračné

Jelšava
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM