Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Naše nemocenské je v Európe úplná bieda

Byť chorý a poberať sociálne dávky sa u nás naozaj nevyplatí. Ďaleko zaostávame za európskym priemerom.

Dávky počas dočasnej práceneschopnosti (PN) sú v každej krajine iné a prekvapivo nie sú najvyššie v štátoch, ktoré sa hrdia svojimi sociálnymi vymoženosťami. Slovensko v porovnaní so zvyškom Európy výrazne zaostáva, ale ešte stále na tom nie je najhoršie. Veľké porovnanie priniesol európsky portál Thehrdirector­.com.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Vytvárate v Sýrii utečencov, ktorých potom nechcete prijímať!

Hlboko pod priemerom

“Priemerná dávka za týždeň práceneschopnosti v Európe je 286 eur," píše portál. To znamená, že európski zamestnanci dostávajú počas choroby ako náhradu v priemere 65 percent svojho platu.

Slovensko je na tom v tomto porovnaní veľmi biedne. Podľa portálu patríme do skupiny krajín ako Írsko, Fínsko, Veľká Británia a Estónsko, ktoré svojim chorým zamestnancom vyplácajú za prvý týždeň len 60 eur a menej.

Nízke dávky súvisia podľa portálu nielen s nízkymi platmi, čo je prípad Estónska a Slovenska. Dôvodom je aj fakt, že na lepšie platenú PN si ľudia v týchto krajinách musia pár dní počkať. Konkrétne na Slovensku sú dávky v prvých troch dňoch choroby len 25 percent a až potom sa zvýšia na 55 percent, čo je však stále menej ako európsky priemer.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Neuveriteľných 15 rokov v otroctve na britskej farme

Zneužívame systém

V nelichotivom porovnaní však Slovákov môže tešiť, že na tom stále nie sú najhoršie. Portál zdôrazňuje, že napríklad vo vyspelej Veľkej Británii je priemerná týždňová dávka PN len 42 eur. Vo Fínsku a v Írsku prvých sedem dní zamestnanec dokonca nedostane vôbec nič.

Najviac sa podľa rebríčka oplatí byť chorý vo Švajčiarsku a v Lichtenštajnsku, čo súvisí s vysokými platmi v týchto krajinách. Sťažovať sa nemôžu ani v Nórsku, Luxembursku, Nemecku, Rakúsku, Belgicku, Chorvátsku a na Malte, kde práceneschopný zamestnanec dostane hneď prvý týždeň sto percentnú náhradu svojho platu.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Bombový útok na rodinu spod Tatier v Severnom Írsku

U nás by to nešlo

Takáto politika by sa Slovensku asi nevyplatila, keďže je známe, že systém sociálnych dávok sa často zneužíva. Pripúšťa to aj Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií. Najviac špekulantov je medzi nezamestnanými. Ak totiž niekto príde o prácu a zároveň sa dá vypísať na PN, predĺži si obdobie čerpania dávok až o pol roka.

Zaujímavé tiež je, že najviac poberateľov PN je medzi Tatrancami, ďalej sú to obyvatelia Medzilaboriec, Spišskej Novej Vsi, Brezna a Michaloviec.

Analytici inštitútu to vysvetľujú tak, že pre dlhodobo chorých je zrejme lákavá možnosť poberania ochranného príspevku a navyše sa nemusia zapájať do aktivačných prác.

Nemocnice, zdravie, euro
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM