Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vytvárate v Sýrii utečencov, ktorých potom nechcete prijímať!

Cynické poznámky slovenského a srbského premiéra o lukratívnom biznise so zbraňami, ktoré končia v Sýrii, rezonujú v zahraničných médiách

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vytvárate v Sýrii utečencov, ktorých potom nechcete prijímať!
Zdroj: TASR

Len nedávno sa prevalil medzinárodný škandál, ktorý namočil osem východoeurópskych krajín vrátane Slovenska do krvavého biznisu so zbraňami, ktoré v konečnom dôsledku zabíjajú civilistov v Sýrii a vyháňajú milióny Sýrčanov ako utečencov do Európy.

Zahraničné médiá citujú chladné vyhlásenia slovenského a srbského premiéra, ktorí si tento obchod so smrťou pochvaľujú.

Zbožňujem biznis so zbraňami!

Rozsah biznisu je závratný – vývoz zbraní do Saudskej Arábie, Jordánska, Spojených Arabských Emirátov a Turecka, čo sú hlavní dodávatelia munície pre Sýriu a Jemen, dosiahol už 1,2 miliardy eur.

Peniaze zinkasovalo osem východoeurópskych krajín – Bosna, Bulharsko, Chorvátsko, Česko, Čierna Hora, Slovensko, Srbsko a Rumunsko. Vyplýva to zo zistení medzinárodného tímu investigatívnych novinárov. V minulosti tieto krajiny nedodávali na Stredný východ vôbec žiadne zbrane a veľké dodávky sa začali až s vojnou v Sýrii.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Hanbite sa! Vaše zbrane zabíjajú ľudí v Sýrii

"Zbožňujem, keď vyvážame zbrane, pretože je to čistý príjem zahraničnej meny,“ cituje portál Balkaninsight.com srbského premiéra Alexandra Vučiča na tlačovej konferencii. Reagoval tak na otázky novinárov, či nemá morálnu dilemu, keď zbrane vyvezené z jeho krajiny končia v rukách bojovníkov v Sýrii.

"Je to obchod, na ktorom veľa zarábame a preto ho chcem ešte zvýšiť, aby sme zarobili ešte viac,“ dodal Vučič. Portál ďalej cituje aj slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého tiež netrápia výčitky svedomia pre krvavý biznis: "Ak nepredáme my, predá niekto iný.“

Vytvárate utečencov

Balkaninsight.com ako aj karibský portál Caribflame.com si všímajú paradox celej situácie. Píšu, že krajiny, ktoré najviac zarábajú na vývoze zbraní, sa zároveň najviac bránia prijímať utečencov so Sýrie, ktorých v podstate nepriamo stvorili.

"Vývozy zbraní do Sýrie len zhoršujú situáciu v krajine, ktorá už viac ako päť rokov zažíva násilie. Krajiny východnej a strednej Európy významne prispeli k stovkám tisícov mŕtvych a ku vzniku miliónov utečencov,“ píše Caribflame.com.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Menej zlodejov, viac násilníkov. Máme sa čím chváliť?

Portál ďalej dodáva, že súčasná utečenecká kríza v Európe by nenadobudla také obrovské rozmery, keby týchto osem krajín, vrátane Slovenska, nedodávalo zbrane na Stredný východ.

Balkaninsight.com cituje Vincenta Cochetela z OSN. Tvrdí, že krajiny, ktoré v Európe odmietajú prijímať utečencov, zároveň podporujú ich príval, pretože predávajú zbrane, ktoré živia vojnu v Sýrii.

Ilustračné foto, TASR

Sýrski utečenci
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM