Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Naši mladí chudobu (takmer) nepoznajú

Je to výborná správa, ktorej sa až nechce veriť - podľa európskej štatistiky sú mladí pracujúci ľudia na Slovensku druhí najmenej ohrození chudobou v EÚ.

Slovensko prežíva dobré časy – nezamestnanosť je na historických minimách, ekonomika rastie a spolu s ňou aj platy. Firmy na slovenskom trhu sa prekonávajú vo svojich možnostiach, len aby ulovili kvalifikovaných zamestnancov. To je zrejme dôvodom, prečo sa mladí pracujúci Slováci nemôžu sťažovať na ohrozenie chudobou.

Hlboko pod priemerom

Informácia zo štatistického zisťovania Eurostatu zaujala rumunský portál Business Review. Nečudo, keďže práve rumunskí mladí ľudia vo vekovej skupine 18 – 24 rokov sú v rámci EÚ najviac ohrození chudobou. Problém vyžiť napriek zamestnaniu deklaruje takmer tretina mladých Rumunov.

Podobné problémy riešia mladí ľudia v tejto kategórii vo všetkých európskych krajinách, pričom priemer za celú EÚ je 11%. Z tohto hľadiska je slovenský výsledok v štatistike Eurostatu skutočne vynikajúci – chudobou je ohrozených len 3,8% pracujúcej slovenskej mládeže. Je to druhý najlepší výsledok na starom kontinente. Lepšie sú na tom už len Česi (1,5%).

Prekvapenia pokračujú

Ako sa k tomuto výsledku Eurostat dopracoval? Za ohrozených chudobou považuje všetkých ľudí, ktorých príjem je nižší ako 60% mediánového príjmu v krajine. Medián v tomto prípade predstavuje stredovú, teda najčastejšiu hodnotu. V roku 2017 to na Slovensku bolo 900 eur. Za hranicu ohrozenia chudobou sa tak považuje príjem nižší ako 540 eur vrátane všetkých sociálnych dávok.

Veľkým prekvapením však je najmä druhé miesto v rámci európskeho rebríčka chudoby mladých. Patrí totiž bohatej krajine Luxembursko. Podľa Eurostatu tam má problém vyžiť až 20% mladých zamestnaných ľudí. Podobne vysoké percentá vychádzajú aj pri krajinách ako Dánsko, Španielsko, či Estónsko.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM