Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Neskutočné futbalové štadióny berú dych

Aj keď ste si mysleli, že ste už videli všetko, toto vás dostane, píšu na adresu futbalového štadióna v Čiernom Balogu zahraničné médiá. A majú pravdu!

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Neskutočné futbalové štadióny berú dych
4
Galéria

Nie je to prvýkrát, čo sa TJ Tatran Čierny Balog dostal do centra svetovej pozornosti. Parný vlak prechádzajúci cez jeho hraciu plochu je skutočne rarita, ktorá sa inde nevidí. Tentokrát sa dostal do výberu siedmych európskych najbizarnejších a najkrajších futbalových štadiónov. Už ste ho videli?

Silná konkurencia

“Naše názory na to, čo je krásne, sa môžu líšiť. Ale ruku na srdce, nezaslúži si krásna hra krásnu hraciu plochu?” píše portál 90min.com. Jeho redaktori sa rozhodli urobiť zoznam najpozoruhodnejších futbalových štadiónov, či už v dobrom alebo zlom zmysle. Všetky vybrané miesta však rozhodne berú dych.

Štadión FC Gspon vo Švajčiarsku sa nachádza v čarovnom prostredí švajčiarskych Álp. Leží doslova v lyžiarskom stredisku, a keď sa chcete prísť pozrieť na zápas, musíte nasadnúť do dvoch lanoviek. “Každá ruža však má svoje tŕnie a hovorí sa, že na tomto štadióne sa za 40 rokov stratilo tisíc lôpt,” dodáva 90min.com. Ak totiž lopta vyletí mimo ihriska, nikto ju už z hlbokých roklín ťahať nebude.

Nemenej pôsobivý je aj štadión patriaci k malej nórskej rybárskej dedine Lofoten, ktorá má len 500 obyvateľov. Ako uvádza portál, je to skôr ihrisko ako štadión, ale do zoznamu ho zaradili pre jeho neuveriteľnú polohu. Leží na maličkom skalnatom ostrovčeku a zaberá polovicu jeho plochy. Pohľad na morskú hladinu a okolité skaliská poskytuje divákom naozaj úžasnú scenériu.

Slovenská rarita

“Keď ste si mysleli, že ste už videli v živote naozaj všetko – bum! Priamo cez futbalové ihrisko prechádza parný vlak. Je to jediný štadión na svete, ktorého súčasťou sú aktívne využívané železničné koľajnice,” píše 90min.com o futbalovom štadióne TJ Tatran Čierny Balog.

Prikladá aj kúsok z histórie tohto unikátneho miesta: “Keď sem položili koľajnice v roku 1914, nebolo tu ešte žiadne futbalové ihrisko. To vzniklo až neskôr, keď sa dedina začala rozrastať.” Portál zároveň predpokladá, že hráči prispôsobujú načasovanie svojich zápasov harmonogramu jázd parného vlaku. Na sociálnej sieti však existujú videá, na ktorých parná lokomotíva s vozňami fučí cez ihrisko priamo počas zápasu.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM