Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nemôžete len tak zatvárať Rómov do karantény!

Ak chcete izolovať celé rómske osady a štvrte, musíte to poriadne zdôvodniť. Inak porušujete ich ľudské práva, hovorí medzinárodná organizácia Amnesty International.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nemôžete len tak zatvárať Rómov do karantény!
23
Galéria
Zdroj: TASR

Tisíce slovenských Rómov zostávajú uzavretí v osadách za policajnými páskami a podobne je to aj v Bulharsku. Strážia ich policajti a armáda, komplikovane sa zásobujú potravinami a tých, ktorí sú zdraví, prenasleduje strach, že sa nakazia. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International je týmto stavom vážne znepokojená.

Môže to byť problém

Je naozaj nevyhnutné uvrhnúť do izolácie celé osady vrátane zdravých ľudí? Mohol štát postupovať aj miernejšie? Majú izolovaní Rómovia zabezpečené dodávky potravín a životné podmienky? To sú otázky, ktoré si kladú ľudskoprávne organizácie, keď sledujú situáciu na Slovensku a v Bulharsku.

“Amnesty International kritizuje Slovensko a Bulharsko za povinnú karanténu rómskych osád počas pandémie koronavírusu. Uvádza, že tieto opatrenia môžu byť diskriminačné,” uvádza agentúra Reuters. Pridáva aj vyjadrenie samotnej organizácie sídliacej v Londýne, ktorá je týmto stavom vážne znepokojená:

“Ak vlády nevedia patrične zdôvodniť, že tieto opatrenia sú zákonné, primerané, sledujú legitímny cieľ a nie sú diskriminačné, môže ísť o porušovanie ľudských práv,” cituje Reuters z vyjadrenia Amnesty International.

Vláda Igora Matoviča si za svoj postup už vyslúžila kritiku aj na domácej pôde. Organizácia Človek v ohrození publikovala na facebooku jednoznačné stanovisko: „Apelujeme na krízový štáb a zodpovedné osoby, aby v tejto veci nekonali izolovane, ale aby využili pomoc a znalosti odborníkov na humanitárnu prácu a prácu vo vylúčených komunitách, ktorých na Slovensku máme.”

Premiér Igor Matovič sa proti kritike ohradil a vyzval ľudskoprávnych aktivistov, aby radšej sami išli do osád pomáhať.

Podľa neho je karanténa hygienické a nie rasistické opatrenie.

Bulhari sú na tom rovnako

Epidémiu koronavírusu v rómskych osadách rieši aj Bulharsko celkovou karanténou všetkých obyvateľov v kritickej oblasti. Reuters uvádza, že policajti uzavreli dve chudobné štvrte v Sofii po tom, ako sa tam objavilo desať prípadov koronavírusu.

Žije tam prevažne rómske obyvateľstvo. Rovnako postupujú aj ďalšie bulharské mestá s rómskymi štvrťami, kde prepukla pandémia.

“Niekoľko desiatok bulharských Rómov protestovalo proti karanténnym opatreniam, ktoré ich môžu pripraviť o prácu,” píše Reuters. Obyvatelia rómskych štvrtí sa cítia diskriminovaní a poukazujú na to, že karanténne opatrenia v iných dotknutých oblastiach nie sú také prísne. Vláda v Sofii sa bráni, že jej jediným cieľom je ochrániť zdravie a životy ľudí.

Opatrenia a testovanie na koronavírus v rómskych osadách
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM