MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Nočná mora viacerých štátov EÚ sa vrátila

Povinné kvóty na migrantov sú opäť na stole. Brusel vraj zasa vyťahuje mechanizmus, podľa ktorého by všetky krajiny boli povinné prebrať časť utečencov v prípade novej krízy.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Nočná mora viacerých štátov EÚ sa vrátila
Zdroj: TASR

Už to vyzeralo, že nekonečná debata (alebo skôr hádka) o povinnom prerozdeľovaní utečencov z juhu Európy do menej zasiahnutých krajín sa skončila. Tento plán sa Európskej komisii nikdy nepodarilo zrealizovať, pretože opozícia voči nemu bola príliš veľká. Teraz vraj opäť ožíva.

Ďalší spor na scéne

Český portál novinky.cz informuje, že podľa interných zdrojov agentúry ČTK sa problematická pasáž nachádza v návrhu novej podoby migračnej a azylovej stratégie EÚ, ktorú má Brusel predstaviť v najbližších týždňoch.

“Povinné kvóty sú obsiahnuté v pracovnej verzii. Počíta sa s nimi v prípade skutočne veľkej krízy,” uvádzajú novinky.cz s odvolaním sa na ČTK.

Medzi európskymi krajinami sa tak opäť strhne stará diplomatická vojna. Povinné kvóty vraj opäť pretláčajú štáty, ktoré sú najviac zasiahnuté návalmi utečencov – Taliansko, Španielsko, Grécko, Cyprus a Malta a podporu vraj pridalo aj Nemecko. Odpor je však veľký.

Len cez našu mŕtvolu!

Situácia však nebude taká horúca, ako sa zdá. Ide len o pracovnú verziu, ktorá má ešte k realite veľmi ďaleko. Významná časť krajín túto myšlienku naďalej ostro odmieta. V ich strede sú najmä krajiny V4.

“Proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov sa stavajú Česko spolu so Slovenskom, Poľskom, Maďarskom, Estónskom, Lotyšskom, Slovinskom, Rakúskom a Dánskom,” uvádza portál.

Tieto krajiny tiež prišli s vlastným protinávrhom. Jeho podstatou je finančná a technická pomoc krajinám zasiahnutým migračnou vlnou, ako aj jednotné pravidlá efektívnejšej ochrany vonnkajších hraníc.

Otázka odmietania utečencov je jedna z mála vecí, ktorá spája aj súčasnú a bývalú vládu na Slovensku. Igor Matovič sa už ako opozičný líder staval proti povinným kvótam a je pravdepodobné, že podobný postoj bude presadzovať aj ako premiér.

Slovensko si v minulosti malú časť svojej solidarity voči zasiahnutým krajinám EÚ splnilo. Dočasne ubytovalo hŕstku azylantov pôvodne umiestnených v Rakúsku a poskytlo azyl sýrskym kresťanom z Iraku. Vďaka tomu sa vyhlo súdnej žalobe zo strany Bruselu.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM