MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Zdeno Chára zúri kvôli rasizmu. Američania ho milujú!

To je skutočný kapitán! Takéto slová uznania zasypali post slovenskej hokejovej legendy a kapitána bostonských "medveďov", ktorý sa zapojil do aktuálnych protestov proti rasizmu v USA.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Zdeno Chára zúri kvôli rasizmu. Američania ho milujú!
Zdroj: instagram

Nedávna smrť Afroameričana Georgea Floyda rozpútala v USA nevídanú vlnu antirasistických protestov po celej krajine. Demonštrácie sa na niektorých miestach zvrhli na rabovanie a americký prezident Donald Trump sa dokonca v jednej chvíli musel na určitý čas skryť v podzemnom bunkri.

Do jedného z pokojných protestov v Bostone sa zapojil aj Zdeno Chára, ktorý je v zámorí známou hokejovou osobnosťou.

Je mi z toho zle

„Posledných 13 dní mi bolo zle z vraždy Georgea Floyda. Vzal som si čas premýšľať a počúvať… Stojím za čiernou komunitou. Na čiernych životoch záleží. Na tomto svete nie je miesto pre rasizmus,“ napísal na svoj účet na sociálnej sieti Zdeno Chára. Informuje o tom aj portál thescore.com.

Jasne tým dal najavo, že odmieta inštitucionálny rasizmus v USA, ktorý sa často prejavuje práve brutálnym postupom policajtov voči Afroameričanom. Mnoho fanúšikov pod jeho statusom to vysoko ocenilo:

„Neznášam Boston Bruins a Cháru, keď je na ľade, ale toto je krásny status od Cháru, ktorého mám rád. Je to skutočná osobnosť,“ napísal fanúšik zjavne konkurenčného klu­bu.

„Ako sa po tomto môžem na Vás hnevať, že ste nás porazili? Skutočný kapitán! Máte môj rešpekt,“ dodáva ďalší pisateľ. V podobnom obdivnom duchu sa nesie väčšina komentárov pod Chárovým statusom.

Žiadne neviniatko

Niektorí však slovenskému hokejovému obrovi pripomínajú, že zabitý George Floyd nebol žiadne neviniatko. V minulosti bol trestaný za lúpežné prepadnutie, drogy a dokonca mal mieriť zbraňou na brucho tehotnej ženy.

Na druhej strane však pri nedávnom zatýkaní nebol ozbrojený a policajt nemal žiadny dôvod kľačať mu deväť minút na krku, keď už bol spútaný a nikoho neohrozoval. Výsledkom bolo, že Floyd sa udusil a policajt je dnes obvinený z vraždy.

Starosta Minneapolisu Jacob Frey vyhlásil, že podľa neho išlo jednoznačne o rasovo motivovanú brutalitu a ak by bol Floyd beloch, dnes by ešte žil.

Zdeno Chára vyjadril vo svojom statuse silnú empatiu s Američanmi tmavej pleti: „Nikdy nebudem vedieť, aké to je chodiť po ulici a necítiť sa bezpečne. Nikto by nemal mať taký pocit. Musíme sa navzájom lepšie starať o seba a vážiť si jeden druhého. Rovnosť musí byť prioritou.“

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM