Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Obvinenie z pedofílie, plač a poníženie

Kanadský profesor žijúci v Prešove vedecky skúmal prostitúciu maloletých rómskych dievčat. Lenže podľa obžaloby ich skôr sám zneužíval. Teraz čaká na súd a plače za rodinou.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Obvinenie z pedofílie, plač a poníženie
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

David Scheffel je profesorom antropológie na Thompson Rivers University v Kanade. Už dlhé roky však žije na východnom Slovensku, kde sa v osade Svinia snažil zlepšovať životné podmienky Rómov a zároveň robil výskum o ich sexualite a detskej prostitúcii, ktorá v osade prekvitá. Slovenská polícia ho obvinila z pedofílie a následne si posedel desať mesiacov vo väzbe. Teraz čaká s elektronickým náramkom na nohe na konečný verdikt súdu, ktorý ho môže poslať na 15 rokov do väzenia.

Bolestivé odlúčenie

Kanadský portál Kamloops This Week sa s obžalovaným profesorom rozprával cez skype a vraj to bolo veľmi emotívne. “Keď o tom rozpráva, oči sa mu naplnia slzami. Obviňuje sa, že zapríčinil takú dlhú separáciu so svojou rodinou,” píše portál. “Tých desať mesiacov vo väzbe bolo veľmi traumatických pre moju rodinu, pretože sme boli takmer úplne bez kontaktu,” hovorí Scheffel.

Súd súhlasil s jeho prepustením na slobodu, ale do skončenia súdneho procesu sa môže pohybovať len v okruhu 20 km od Prešova. Kanadský antropológ pre Kamloops This Week popisuje, že pobyt za mrežami bol pre neho utrpením: “Bolo to strašné, najmä vzhľadom na ponižujúce zaobchádzanie zo strany bacharov a tiež pocit bezmocnosti. Nevedel som, ako dlho sa to ešte bude ťahať a či to vôbec prežijem.”

Tvrdá súdna bitka

Profesor má na krku obvinenia z detskej pornografie, sexuálneho zneužitia a nedovoleného ozbrojovania. Proti nemu hovoria svedectvá maloletých Rómiek a tiež fotky v jeho počítači, na ktorých sú dievčatá zachytené v chúlostivých pózach.

Scheffel trvá na svojej nevine. Maloleté dievčence si vraj k sebe domov pozýval, aby s nimi robil antropologický výskum o sexualite a ony samé sa vraj povyzliekali a začali sa navzájom lesbicky natierať gélom, pričom vraj profesora vyzývali, aby ich tak odfotil. Jedno z dievčat však vypovedalo, že starý Kanaďan sa ho dotýkal pod tričkom na prsiach a tiež na intímnych miestach a bozkával ho.

Kanadský antropológ pre Kamloops This Wee uvádza, že sú to vymyslené obvinenia a slovenské autority ho chcú dostať za mreže, pretože verejne poukazoval na diskrimináciu a ťažký život slovenských Rómov. Fotky nahých Rómiek v jeho počítači sú vraj bežnými scénami z osady, ktoré si môže odfotiť každý, kto tam príde.

“Otec rómskeho dievčaťa, ktoré ho ako prvé obvinilo z údajného sexuálneho obťažovania, minulý pondelok ani neprišiel na súd… jeden z jeho svedkov zasa potvrdil, že počul priamo z rodiny dotknutých Rómov, že si obvinenia voči nemu vymysleli za peniaze,” píše portál. Súdny proces bude pokračovať v decembri a potrvá až do budúceho roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM