Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Od Vianoc je 16-ročná Pamela nezvestná

Britskí policajti v Sheffielde brázdia ulice s autom, na ktorom je veľká fotografia mladej slovenskej dievčiny a nápis, či ju niekto nevidel. Pamela sa stratila už pred viac ako mesiacom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Od Vianoc je 16-ročná Pamela nezvestná
2
Galéria
Zdroj: TASR

Veľká pátracia akcia po Pamele prebieha v britskom meste Sheffield, kde žije veľká slovenská komunita zložená najmä z Rómov. Aj zmiznuté dievča bolo rómskej národnosti a táto skutočnosť veľmi komplikuje policajtom vyšetrovanie. Jej rodina totiž nehovorí poriadne po anglicky ani po slovensky a tak policajti zháňajú tlmočníkov do rómčiny. O téme píše britský verejnoprávny portál BBC.

Bez mobilu

Posledná stopa po stratenej dievčine je z 19. decembra, keď sa vybrala na predvianočný večierok svojej školy Sheffield College v blízkosti rieky Don. Policajní potápači preto teraz prehľadávajú riečne vody a pátrajú, či sa tam nenachádza jej telo.

Pri hľadaní nezvestnej by im veľmi pomohlo, keby mohli lokalizovať jej mobilný telefón. Lenže to nejde. “Podľa hlavného vyšetrovateľa Paula McCurryho je veľmi zvláštne, že 16-ročná Pamela nemala vlastný mobil,” uvádza BBC. Zároveň však záhadu vysvetľuje:

“Ak poznáte pomery v rómskych rodinách, tak viete, že sú často veľmi chudobné, takže je pomerne normálne, ak mladí Rómovia nevlastnia mobilný telefón.” BBC dodáva, že policajti sú zároveň presvedčení, že Pamela predsa len pred zmiznutím telefonovala a to z požičaného mobilu. Preto vyzývajú všetkých jej známych a priateľov, ktorí jej mohli požičať mobil, prípadne o nej majú informácie, aby sa prihlásili na polícii.

Problém s rómčinou

Britskí policajti venujú pátraniu po 16-ročnej dievčine maximálnu pozornosť. Keďže nemajú veľa indícii, čo sa s ňou stalo, zvolili si aj na slovenské pomery veľmi nezvyčajnú kampaň. “Po meste obchádza policajná dodávka s veľkou fotografiou stratenej Pamely a výzvou v slovenčine, aby ľudia poskytli polícii akékoľvek informácie,” uvádza BBC.

Vyšetrovateľom však komplikuje prácu jazyková bariéra s Pamelinou rodinou. Využívajú tlmočníka do slovenčiny, ale Rómovia nerozumejú. “Vyzývame preto kohokoľvek, kto rozpráva po rómsky a po anglicky, aby nám prišiel pomôcť s tlmočením,” cituje BBC policajného vyšetrovateľa. Správu o nezvestnej Rómke vraj vysielala aj slovenská RTVS.

Foto: ilustračné

Od Vianoc je 16-ročná Pamela nezvestná
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM