Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Óda na zeleninu z domácej záhrady

Miestna produkcia potravín si získava čoraz viac priaznivcov a podporujú ju aj ekológovia a ekonómovia. Čo je domáce, je skrátka dobré a to nielen pre žalúdky spotrebiteľov, ale aj pre prírodu a ekonomiku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Óda na zeleninu z domácej záhrady
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Portál Positive.news sa zameriava na vyhľadávanie a zverejňovanie dobrých správ, pri ktorých má čitateľ dôvod na dobrý pocit. Jednou z nich je aktuálne aj informácia o slovenskej farmárke Zuzane Pastorkovej, ktorá zanechala život v zahraničí, vrátila sa do rodnej dediny Dlhá nad Váhom a rozbehla vlastnú produkciu ovocia a zeleniny, ktorú úspešne predáva aj do Bratislavy.

Drobné farmárčenie spasí Zemeguľu!

Positive.news zdôrazňuje, že naša spoločnosť potrebuje ľudí a nie produkčné linky, poľnohospodárstvo a nie agro-biznis. “Od snehom pokrytého severného Švédska až po džungľu Amazonského pralesa – tieto príbehy hovoria o ľuďom, ktorí zabezpečujú 70% svetovej produkcie potravín,” dodáva portál.

Jeden z takých príbehov ponúka podľa Positive.news aj slovenská farmárka Zuzana. Zároveň si kladie dôležitú otázku: “Môže malé lokálne farmárčenie priniesť riešenie planetárnej krízy, ktorej čelíme – od klimatických zmien až po masové vymieranie druhov?” Potravinárska výroba v malo je totiž najšetrnejšia voči životnému prostrediu.

Z luxusných jácht do záhrady

“Pri rieke Váh neďaleko slovenského hlavného mesta Bratislavy leží malá dedina Dlhá nad Váhom. Zuzana Pastorková tu strávila detské prázdniny v dome svojej starkej a potom odišla pracovať na luxusné jachty po celej Európe,” píše portál.

Keď sa ako mladá žena vrátila zo sveta domov, rozhodla sa, že bude pestovať zeleninu a ovocie tradičným spôsobom, ako si to pamätala zo svojej mladosti. “Rozbehla tak komunitný projekt záhrady, kde používa semená od miestnych ľudí.

Spočiatku musela čeliť aj protestom zvyšku rodiny, ktorí namietali, aby si našla lepšiu prácu pre ženu, ale nedala s odradiť. “Dnes pestuje 40 druhov zeleniny, desať druhov byliniek a množstvo rôzneho ovocia. Plody svojej práce balí do balíkov a zasiela 60 rodinám v Bratislave.”

“Je to niečo úplne iné ako priemyselná produkcia v poľnohospodár­stve. Je to súlade s prírodou, o tom, že sa od nej učíte a stávate sa jej súčasťou. Je tu dôležitý aspekt určitej mágie a tajomstva,” cituje portál Zuzanine slová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM