Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Opäť sa prezentujeme ako rasisti

Veľká rasová nenávisť voči černochovi v reklame slovenskej firmy s fitness oblečením Nebbia už prerazila hranice krajiny. Píšu o nej ruské aj ázijské weby.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Opäť sa prezentujeme ako rasisti
Zdroj: FB Nebbia Žilina

Nevinná reklamná fotka černocha a belošskej dievčiny v športovom oblečení slovenskej značky Nebbia rozpútala vášnivú debatu o rasizme na Slovensku.

Majiteľ firmy Martin Pecko ju zavesil na firemnú facebookovú stránku a následne obdržal stovky emailov s rôznymi reakciami. Mnohé boli povzbudzujúce, ale veľmi veľa ich bolo nemiestne rasistických. Pecko sa rozhodol reagovať geniálnym spôsobom a dnes o ňom píšu aj v krajinách, kde o značke Nebbia možno nikdy nepočuli.

Čo sa stalo?

Portál ruskej medzinárodnej televízie rt.com opisuje, ako sa pod spornou fotkou na sociálnej sieti rozprúdila vášnivá debata o imigrantoch a multikulturalizme:

„Niektoré z najhorších komentárov označovali černošského modela ako oblečenú opicu, či vraha… jeden z komentujúcich vyhlásil, že bude značku bojkotovať. Iný zasa podotkol, že takáto kampaň len odradí zákazníkov, pretože väčšina Slovákov sa s ňou nestotožní.“

Ázijský portál channelnewsasi­a.com pripomína, že slovenská verejnosť nebola vždy taká rasistická. Nebbia totiž použila toho istého černošského modela v reklame aj minulý rok a žiadna nenávistná reakcia nenastala. „Narastajúci rasizmus na Slovensku odráža vzostup pravicového extrémizmu a antiimigračných hnutí v Európe po rokoch pomalého ekonomického rastu a prívale viac ako milióna utečencov zo Stredného Východu a Afriky.“

Zahraničné portály nezabudli pripomenúť aj slávne xenofóbne vyjadrenia premiéra Fica o tom, že islam nemá na Slovensku miesto, čo len dokresľuje obraz štátu pod Tatrami ako mimoriadne rasistickej krajiny, ktorá je voči cudzincom obzvlášť nevľúdna.

Rt.com uvádza, že na Slovensku žije len minimum imigrantov, ktorí netvoria ani dve percentá populácie. Je teda ťažké pochopiť, kde sa berie taká obrovská nenávisť Slovákov voči ľuďom z iných kultúr.

Je to Európan ako vy!

Majiteľ Nebbie Martin Pecko ozrejmil, že černošský model je dobrý priateľ Dennis Johansen a pochádza prekvapivo z Nórska. Značka si ho vybrala do reklamy pre jeho skvelú postavu a športové úspechy.

„Je to Európan tak ako vy, má univerzitný diplom a postavu, akú vy nikdy nebudete mať. Doma má krásnu manželku, ktorá je beloška a blondína,“ cituje rt.com Martina Pecka.

Majiteľ Nebbie zároveň vyhlásil, že nechce, aby ich oblečenie nosili ľudia plní rasovej nenávisti, takže ho pokojne môžu vrátiť, aj keď ho majú zakúpené už niekoľko rokov.

Musia však zaslať firme email na adresu „somrasista@neb­bia.sk. Takéto gesto nielenže ukázalo Pecka ako moderného človeka s otvorenou mysľou, ale zároveň zabezpečilo Nebbii reklamu aj na zahraničných portáloch.

„Pecko tak otvorene odmietol rasové predsudky a ukotvil svoju firmu ako globálnu značku so zastúpením vo viac ako 40 krajinách. Dodal, že jeho spoločnosť bude šťastná, ak rasistickí komentátori nebudú nosiť jej oblečenie, aby sa za nich nemusela hanbiť,“ píše rt.com.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM