Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Irán si z nás robí spojenca

Zatiaľ čo americký prezident Donald Trump dočasne zakázal všetkým Iráncom vstup na územie USA, Slovensko im ide uľahčiť vydávanie víz, aby k nám mohli jednoduchšie cestovať.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Irán si z nás robí spojenca
Zdroj: Kancelária prezidenta SR

Irán je kontroverzná moslimská krajina. V minulosti ju americký prezident George Bush označil spolu so Severnou Kóreou a Irakom ako štáty, ktoré tvoria os zla. Barack Obama však zmenil tón a Irán omilostil podpisom dohody o jeho jadrovom programe.

Stále je to však krajina, ktorá výrazne potláča ľudské práva a kde funguje silná propaganda. Režim sa snaží využiť každý kontakt so západnými politikmi na vlastnú propagáciu. Prekrútené posolstvo z návštevy iránskeho šéfa diplomacie u slovenského prezidenta Kisku je toho dôkazom.

Pozvánka pre Iráncov?

„Konzulárni predstavitelia Iránu a Slovenska podpísali dohodu, ktorá zabezpečí jednoduchšie vydávanie víz pre občanov oboch krajín,“ píše iránsky portál Tasnim News Agency. Za Slovensko dohodu podpísal riaditeľ konzulárneho oddelenia MZV SR Igor Pokojný priamo v Teheráne. Dokument má priniesť aj „bližšiu justičnú a akademickú spoluprácu medzi Slovenskom a Iránom.“

Takýto krok je v kontraste s aktuálnou vojnou medzi Bielym domom a americkým federálnym súdom v súvislosti so zákazom vstupu pre občanov siedmych moslimských krajín vrátane Iránu na územie USA.

Nový americký prezident ich považuje za hrozbu pre národnú bezpečnosť, zatiaľ čo sudca James Robart vyriekol, že takýto zákaz je protiústavný. Prezident Trump zúri a hovorí, že aj z Iránu môžu do krajiny prichádzať nebezpeční ľudia.

Faktom však je, že akýkoľvek plošný zákaz vstupu pre moslimov či už z Iránu alebo iných krajín veľa nevyrieši. Väčšinu džihádistických teroristických útokov v západnom svete totiž spáchali moslimovia, ktorí sa v krajine už narodili a radikalizovali sa napríklad cez internet.

Zneužitý Kiska

V novembri 2016 navštívil Bratislavu iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Javad Zarif. Je zaujímavé čítať, ako iránska agentúra úplne prekrútila posolstvo tejto návštevy.

„Prezident Kiska opísal Irán ako skvelú krajinu s ekonomikou, ktorá je ťahúňom regiónu. Zároveň uznal kľúčovú úlohu Teheránu pre bezpečnosť a stabilitu Stredného Východu… jeho krajina chce rozširovať vzťahy s Iránom,“ píše Tasnim News Agency.

Z takéhoto opisu vzniká dojem, že Slovensko je priam fanúšik Iránu a nemá žiadne výhrady voči jeho politike. Na stránke Kancelárie Prezidenta SR je však stretnutie opísané veľmi formálne a bez superlatívov. Je zjavné, že prezident Kiska dokonca diplomatickým spôsobom naznačil aj výhrady voči porušovaniu ľudských práv v Iráne.

“V rozhovore partneri skonštatovali zvýšenie intenzity (vzájomných) vzťahov… Venovali sa tiež bezpečnostnému vývoju v regióne Blízkeho a Stredného východu…Prezident Andrej Kiska pripomenul dôležitosť ochrany a dodržiavania ľudských práv ako jednej zo základných hodnôt Slovenska a EÚ a význam rozvoja vzájomného dialógu s Iránom aj v tejto oblasti,” uvádza oficiána stránka slovenského prezidenta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM