Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Opäť si zvolíme Československú Miss!

Tradičná súťaž krásy opráši federálne spomienky. Tento rok sa organizátori českej a slovenskej Miss rozhodli spojiť sily a usporiadať pre divákov veľkolepú spoločnú šou.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Opäť si zvolíme Československú Miss!
Zdroj: TASR

Je to už dlhodobý trend a vďaka stále silnému putu medzi oboma národmi funguje. Spájajú sa rôzne česko-slovenské projekty, stačí len spomenúť rôzne talentové súťaže ako Superstar či Hlas. Prepojenie českej a slovenskej časti zabezpečí nižšie náklady, viac sponzorov a prirodzene, väčší divácky záujem. Do súťaže sa tak dostáva aj určitý prvok starej rivality medzi Čechmi a Slovákmi, čo jej pridáva na atraktivite. Organizátori dúfajú, že to bude fungovať aj pri oprášení Československej Mis­s.

Prvá a posledná… a aj obnovená?

Pamätníci federálnych súťaží krásy iste vedia, že prvá i posledná Miss Československa bola vždy dievčina zo Slovenska. V prvom prípade v roku 1989 to bola Ivana Christová. Je zaujímavé, že aj teraz po tridsiatich rokoch vyhrala v ankete portálu idnes.cz hlasovaciu súťaž čitateľov o najkrajšiu Miss v histórii. Federálne kolá súťaží krásy uzavrela v roku 1993 Silvia Lakatošová.

“Česká Miss sa tento rok spojí so súťažou Miss Universe Slovenskej republiky. Polovicu finalistiek tak vyberú na Slovensku,” píše idnes.cz. Dodáva, že castingy budú neverejné a počas finálového večera budú o víťazke hlasovať nielen porotcovia ale aj diváci, ktorí tak spoločne vyberú obnovenú federálnu Miss.

Portál vysvetľuje, že počas súťaže si zároveň každá krajina zvolí aj svoju vlastnú víťazku a obe dievčatá pôjdu individuálne reprezentovať svoju vlasť na svetovú súťaž krásy Miss Universe. Snáď aj z tohto dôvodu budú tieto krásky voliť len porotcovia bez prispenia divákov.

Miliónový kontrakt

Súťaže krásy už nemajú takú prestíž a cveng ako v deväťdesiatych rokoch. Na televíznych obrazovkách im prirodzene pribudla modernejšia konkurencia v podobe rôznych talentových a reality šou. Krása a talent mladých dievčat však stále dokáže pritiahnuť pozornosť divákov.

“Víťazka si odnesie honorovaný kontrakt v hodnote sto tisíc eur, teda 2,5 milióna českých korún,” cituje idnes.cz moderátora finálového večera Libora Boučka. Ten má k súťaži veľmi kladný vzťah aj z osobných dôvodov: “Pre mňa je to osudová súťaž, keďže v podstate užívam už štyri roky jeden z jej produktov. Konkrétne je to finalistka číslo 1 z roku 2014 (Gabriela Bendová). Za mňa je to najlepšia súťaž krásy,” dodal s humorom moderátor.

Špeciálne budú aj korunky pre víťazky. Tvorcovia z českej zlatníckej firmy vychádzali z farieb československej trikolóry. Pri výrobe použijú diamanty, striebro, perly, ale aj ľudový krajkový motív. Hodnota jednej korunky bude okolo tristotisíc korún, teda viac ako 11-tisíc eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM