Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Opäť sme rajom priekupníkov zbraní

Belgická polícia zabavila 17 strelných zbraní, ktoré ilegálni priekupníci nakúpili cez internet zo Slovenska. Nie je to prvýkrát, čo slovenskí obchodníci slúžia ako zdroj pre podsvetie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Opäť sme rajom priekupníkov zbraní
Zdroj: Policajný zbor SR

Francúzske i belgické tajné služby a kriminalisti už dobre poznajú Slovensko ako zdroj ilegálneho nákupu znefunkčnených zbraní, ktoré sa však ľahko dajú uviesť späť do prevádzky. Len nedávno sa vo Francúzsku konal proces s Claudom Hermantom, ktorý niekoľko rokov robil veľké ilegálne obchody a zdrojom bol nemenovaný dodávateľ zo Slovenska. Dodané samopaly potom slúžili francúzskemu podsvetiu a teroristom, ktorí s nimi uskutočnili aj krvavý útok v Paríži v roku 2015. Belgický portál Lesoir.be aktuálne píše o ďalšom prípade.

Veľká razia

Nie je to prvýkrát, čo sa Slovensko v zahraničí spomína ako “hypermarket so zbraňami pre teroristov.” Túto povesť si opäť upevnilo po tom, ako belgická polícia aktuálne urobila dvadsať domových prehliadok po celej krajine. Cieľom bolo rozbitie medzinárodnej siete obchodníkov so zbraňami. Výsledný úlovok bol naozaj bohatý.

“Celkovo polícia zadržala 17 zbraní zakúpených na Slovensku cez internet. Rovnako skonfiškovala aj ďalších 39 zakázaných zbraní,” píše Lesoir.be. Dodáva, že slovenských dodávateľov využívali viacerí belgickí priekupníci a tento systém už Belgičania dobre poznajú.

“Podobná operácia na zadržanie zbraní pôvodom zo Slovenska sa uskutočnila aj minulý rok. Zodpovednosť za stíhanie priekupníkov teraz leží na slovenských orgánoch,” dodáva portál. Upresňuje, že opäť išlo o zbrane, ktoré boli síce znefunkčnené, ale veľmi ľahko sa dali opäť opraviť a použiť.

Zásobáreň teroristov

Samopaly, či pištole pôvodom zo Slovenska prúdia dlhodobo do západnej Európy, kde sa nimi páchajú tie najodpornejšie útoky. Napríklad Francúz Claude Hermant priviezol minimálne 250 bojových zbraní v rokoch 2013 – 2015, aby zásoboval francúzske podsvetie.

Šesť slovenských samopalov skončilo v rukách teroristu Amedyho Coulibalyho, ktorý vraždil v parížskom kóšer obchode v roku 2015. Išlo o koordinovaný útok, pri ktorom džihádisti zaútočili aj na redakciu francúzskeho časopisu Charlie Hebdo a celkovo zabili sedemnásť nevinných obetí.

Vo Veľkej Británii zasa odsúdili dvoch britských gangstrov, ktorí pašovali do krajiny zbrane získané v slovenskom obchode. Chvastali sa, že sú oficiálni gangstri a doviezli tridsaťjeden automatických zbraní v hodnote sto tisíc libier.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM